Вести

НАГРАДА "ЖАНКА СТОКИЋ" УРУЧЕНА ГЛУМИЦИ МИРИ БАЊАЦ

22 март 2014

Награда "Жанка Стокић", коју 12. пут додељују Народно позориште у Београду, "Вечерње новости" и Град Пожаревац, уручена је глумици Мири Бањац 22. марта на Великој сцени Националног театра.
Свечаности су присуствовале бројне познате личности које су одале признање познатој глумици, а посетиоци су је поздравили на ногама и исказали поштовање веома снажним и дугим аплаузом.
Примајући награду, Бањац је рекла да је то признање афирмацији живота, истакавши да је живот позориште које траје, да је оно незаустављива река и насушна потреба једног народа.
Говорећи о Жанки, рекла је да је није упознала, нити је била у прилици да је гледа, али је често размишљала шта имају заједничко и установила да њих две повезује то што су обе народне глумице.
- Моји први кораци, моје прве реченице потичу из ове куће, из Народног позоришта, које је, док сам била у Српском народном позоришту у Новом Саду, било моја велика туга. Никада нисам играла на овој сцени", подсетила је она.
Са сузама у очима, призната драмска уметница, захвалила се свима који су је пратили како у професионалном, тако и у приватном животу.
У име Народног позоришта, плакету, рад сценографа Герослава Зарића, глумици је уручио в.д. управника Дејан Савић, статуету, рад академског вајара Миливоја Богосављевића, градоначелник Миомир Илић, а новчани износ, у име Компаније "Вечерње новости", генерални директор и главни уредник Ратко Дмитровић.
Савић је открио да је ово било једно од најкраћих жирирања у историји те награде.
- У конкуренцији је било много сјајних глумица, а кад смо видели и име Мире Бањац, мислили смо да је нека грешка зато што смо били убеђени да је она ову награду већ добила. Међутим, испоставило се да није. Жирију је требало свега три минута да донесе одлуку - рекао је Савић.
Дмитровић је рекао да има велико задовољство и част да јој уручи плакету и новчану награду.
Постоје награде које узвисују добитнике. У овом случају, добитник узвисује ову награду. Хвала вам што постојите - казао је Дмитровић.
Уручењу награде претходила је пројекција документарног филма, чији је аутор Балша Ђого, а у којем су приказани инсерти из неких од филмова, телевизијских серија и позоришних представа у којима је Мира Бањац играла - Камионџије, Жута, Чувари плаже у зимском периоду, Сећаш ли се Доли Бел, Радован Трећи, Варљиво лето, Балкански шпијун, Лепота порока, Мајстори, мајстори, Корешподенција...
У оквиру програма, чији је модератор био глумац Вук Костић, о животном и уметничком путу ове признате драмске уметнице говориле су њене колеге Небојша Дугалић, Рената Улмански, Љиљана Стјепановић, Гордана Ђурђевић Димић, Тања Бошковић, Горица Поповић и управник Српског народног позоришта у Новом Саду Александар Милосављевић који је, између осталог, казао да деценијама траје расправа да ли Мира Бањац припада СНП-у или Атељеу 212 и нагласио да је то најмање важно зато што је она својим улогама доказала да јој не треба заштита институције, јер се потврдила као глумица у свим жанровима.
Дугалић је истакао да је Мира Бањац у толикој мери обистинила своје глумачко биће да му се чини како је код ње "немогућ било какав, па и најмањи неистинит титрај".
- Још од својих младих дана, када је у мени зрила нека одлука да и сам постанем глумац, био сам васпитаник њеног умећа. Та очаравајућа истинитост њених тумачења било је нешто што обавезује, мами и прозива и што је мене, тада, приморало да кренем истим путем - рекао је Дугалић.
Гордана Ђурђевић Димић је својој драгој колегиници пожелела срдачну добродошлицу у "друштво одабраних, нарочито омиљених народних уметница које с поносом, у свакој прилици, истичу како су добитнице великог признања које носи име и сећа на лик и дело легендарне српске глумице Живане Жанке Стокић".
- Добро дошла драга Миро и нека вас ово чекање у реду не секира превише. Ви, ипак, знате, боље од других, да од свега, па и дугог чекања у животу, увек направите згодитак. Ви, бар, знате да добар играч никада не промашује свој тренутак и да је само питање дана када ће се добити награде и признања. Срећна сам што овај дан припада вама и што се као ваша колегиница и пријатељица радујем поводом уручења ове величанствене награде. Желим вам много доброг здравља и још много лепих година за рад и стваралаштво. Ако постоји већа радост за мене, онда је то радост коју бих имала кад бисмо се поново среле на овој или некој другој сцени - поручила је Гордана Ђурђевић Димић.
Високо признање, установљно 2003. године, уручује се сваке године глумици чија је "личност обележила позоришни и филмски живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза".
Одлуку, на седници одржаној 10. марта, донео је жири чији је почасни председник Мира Ступица, а у коме су и Ратко Дмитровић, Дејан Савић, прошлогодишња добитница Љиљана Стјепановић и редитељ Славенко Салетовић.
Ступица је оценила у образложењу, које је прочитала Љиљана Стјепановић, да се Мира Бањац издвојила као "највреднији позоришни човек" и глумица која је "од малих рола правила велике улоге које се памте".
- И заиста, аналитичан увид у биографију Мире Бањац показује да она у српском театру, на филму и на телевизији, најчешће игра жене из народа, мале људе који, пак, са великим разлогом постоје на животној сцени. Управо тај „велики разлог“ је својеврсно поље инспирације Мири Бањац, која захваљујући особеном дару успева да и најбаналнију реалност оплемени крајње чулно, да публици на катарзичан начин пренесе рефлекс душе, творећи тако од наизглед нискомиметских карактера велике сценске хероине. Мира Бањац је започела свој позоришни сан у Новом Саду, своју пуну глумачку зрелост доживела је у Београду, као члан Атељеа 212, да би се потом вратила у Нови Сад. Ако говоримо о њеној позоришној биографији, значајно је поменути улоге Дорине у Молијеровом Тартифу, Мартирије у Лоркином култном комаду Дом Бернарде Албе, Жене у Јонесковим Столицама, Елен у Шизгаловој Љубави, Госпође Гоган у О'Кејсијевом комаду Плуг и звезде, или пак улоге Јуле у Сремчевом Поп Ћири и поп Спири и Евице у Стеријиној Покондиреној тикви, али оно што је чини посебно сјајном у сазвежђу великана наше сцене, понајбоље се препознаје по ролама које је остварила у Пекићевој Корешподенцији, Ковачевићевом Радовану Трећем и Камену за под главу Милице Новковић. Кроз ове три улоге може се у потпуности сагледати величина уметничког простора у којем Мира Бањац ствара, простора који испуњавају само одабрани – од Бога, од природе, од публике... – простора који је она успела да испуни до краја. Мира Бањац је, такође, значајно име југословенске кинематографије и телевизије. Иако је касно стала пред камере, она је остварила бројне улоге, а посебно је била запажена у филмовима најбољих редитеља такозване чешке школе - пише у образложењу жирија.
- А филмски деби јој је био у „Пустим сновима“ Соје Јовановић. Симболичан назив овог филма својеврсна је полазна тачка неког замишљеног круга који је Мира читавог свог живота затварала и који и данас затвара, круга који Толстој у својој литератури симболички означава као бесконачни хоризонт људског духа, круга у којем сновиђење постаје сценска реалност само уколико га прате велики дар и велика посвећеност, круга у чијем је центру животни еликсир истине, оне праве, уметнички релевантне. Истине коју је Мира Бањац поделила са нама који смо имали срећу да је гледамо како постаје и остаје велика глумица - додаје се у образложењу жирија.
Досадашње добитнице награде "Жанка Стокић" су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић и Љиљана Стјепановић.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ