Вести

ТРОДНЕВНИМ ПРОГРАМОМ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖИЋЕ СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ

16 јун 2014

Tродневним програмом на Великој сцени, у оквиру којег ће бити изведене Пучинијеве опере “Мадам Батерфлај“ и „Тоска“ и одржан концерт полазника Оперског студија Борислав Поповић", Народно позориште у Београду обележиће Светски дан музике, 21. јун.
Програм посвећен том музичком празнику, почеће 19. јуна (19,00) извођењем опере Ђакома Пучинија "Мадам Батерфлај" у којој ће као гости наступити кипарска уметница Марија Папајоану и италијански диригент Лоренцо Коладонато.
Папајоану ће певати главну сопранску улогу Ћо-Ћо-Сан, тенору Дејану Максимовићу поверена је рола Пинкертона, а у ансамблу ће бити и Олгица Савовић (Сузуки), Владимир Андрић (Шарплес), Игор Матвејев (Горо), Вук Зекић (Јамадори), Михаило Шљивић (Бонзо), Светлана Несторов (Кејт) и Павле Жарков (Царски намесник).
Два дана касније, 21. јуна, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, биће изведена још једна Пучинијева опера - "Тоска" (19,30), а у главној улози и овога пута наступиће гошћа са Кипра Папајоану.
У подели ће бити и Душан Плазинић (Каварадоси), Миодраг Д. Јовановић (Скарпија), Павле Жарков (Црквењак), Вук Матић (Анђелоти), Данило Стошић (Сполета), Александар Пантелић (Шароне), Страхиња Ђокић (Тамничар) и Јована Чуровић (Пастир ).
Наредног дана, у недељу 22. јуна, у матине термину (12,00) биће одржан концерт полазника Оперског студија "Борислав Поповић" Народног позоришта у Београду.
Светски дан музике, 21. јун, установљен је на предлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга, који је обаваљујући ову дужност схватио да се у његовој земљи много људи бави музиком било да свирају, аматерски или професионално, неки инструмент, певају у хоровима, само за "своју душу" или на улици за пролазнике.
Он је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, дан летње равнодневнице, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара.
Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти.
Потписнице су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска, а у међувремену, у обележавању Светског дана музике учешће је узело око 100 земаља, укључујући и Србију.
М.Б.