Вести

ЕРИК ЕМАНУЕЛ ШМИТ ГОСТ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 26. МАЈА

20 мај 2011

Славни француски драмски писац Ерик Емануел Шмит, који ће наредних дана боравити у Београду у оквиру културне манифестације „Молијерови дани“, биће гост Народног позоришта у четвртак 26. маја.

На конференцији за новинаре, одржаној 20. маја, директорка Француског института у Србији Паскал Делпеш је казала да је Шмит већ годинама „права звезда“ српских позоришних сцена с обзиром да се на репертоарима разних театара игра више његових комада – „Загонетне варијације“, „Посетилац“, „Фредерик или булевар злочина“, „Оскар и мама Роз“, „Мали брачни злочини“...  
Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић који је 1998. године на Сцени “Раша Плаовић” режирао и данас радо гледан комад “Загонетне варијације”, рекао је да је тај савремени драмски аутор, уз Роналда Харвуда, “можда, најигранији страни писац у Србији”.
Он је подсетио да је Шмит присуствовао премијерном извођењу иако је оно било одржано у време “када Србија и Београд нису били омиљена дестинација европским интелектуалцима, већ простори које је, можда, ваљало заобићи”.
Ђуровић је најавио да ће се Шмит, 26. маја у 11 часова у Музеју Народног позоришта, сусрести и разговарати са редитељима и глумцима из представа „Загонетне варијације“ и „Мали брачни злочини“, насталих по његовим текстовима, а које се играју на Сцени “Раша Плаовић”.
Том приликом, у име Куће, Ђуровић ће славном госту уручити Печат Народног позоришта који се додељује поводом посебног доприноса животу и раду те значајне културне институције.
Управник Националног театра је додао да ће Шмит истог дана, у 20,30 часова, присуствовати извођењу најновије драмске представе „Мали брачни злочини“ која је премијерно одиграна 16. априла.
Између та два догађаја, према речима госпође Делпеш, на Сцени „Раша Плаовић“ у 18 часова, у организацији Француског института у Србији биће одржан сусрет са признатим француским писцем. Разговор, који ће водити Ивана Димић, биће симултано превођен, а улаз је слободан.
Шмит је рођен 1960. у Лиону.
Током студија изучавао је музику и књижевност.
Године 1983. дипломирао је филозофију на Ecole Normale Supérieure, a 1987. је и докторирао.
Шест година касније, после сјајних одзива на његов књижевни рад, одлучује да се потпуно посвети писању.
Шмит је пре свега позоришни писац.
Добитник је награде Француске академије наука за целокупно позоришно дело, а многи његови комади, од првог, изведеног 1991, па до данас, вишеструко су награђивани, са још много више номинација.
Током три месеца, за свако извођење Загонетних варијација тражила се карта више. Тада су откупљена права за приказивање у многим земљама - Финска, Грчка, Јапан, Пољска, Аргентина, Русија... Свуда су у главној улози чувени, најбољи глумци националних глумишта.
И све три новеле које чине Трилогију невидљивог – Оскар и госпођа у ружичастом мантилу, Господин Ибрахим и цветови Курана и Миларепа, изводе се на позоришним сценама Француске, али и Велике Британије, САД, Немачке...
Шмитов успех заснива се на способности да мајсторски постави заплет о промишљању вере, о трагању за истином и самоспознајом, или о префињеним психолошким односима и сложеном унутрашњем животу "обичних" и мање обичних људи, који за њега никад не могу бити обични.
М.Б.