Вести

ФЕСТИВАЛ БАЛЕТ ''ПРОВИДЕНС'' ГОСТУЈЕ 13. АПРИЛА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

12 април 2011

Америчка компанија Фестивал Балет "Провиденс" гостоваће у среду 13. априла на Великој сцени са триптихом кореографа Виктора Плотникова.

Представа, са три кратка комада "Предаја", "Стихови" и "Кома", која ће бити одиграна у оквиру Београдског фестивала игре који се одржава од 3. до 18. априла, премијерно је изведена 2008. године на сцени ВМА Артс & Цултурал Центер.
- Смела, дирљива и узвишена прича која осветљава вишеслојна становишта оних који су додирнули стање коме или смрти. Кома се ишчитава кроз три појаве: Наши снови, Реалност, Њихови снови. Први део је испричан из угла свих оних који остају. Други се односи на сурову стварност саздану од одлука са којима су суочени најближи неговатељи. Последњи део јесте обраћање оних који су у стању коме. Сва три гледишта имају заједничку нит, док је истовремено безброј варијација у сваком појединачном преговору са анђелима смрти – наводи се у саопштењу Фестивал Балета “Провиденс” који је основан 1978. године од стране Кристине Хенеси и Винтропа Корија, бивших првака балета Краљевског Винипег балета. Кристина Хенеси је водила трупу до своје смрти, 1997. године.
Од 1998. године уметничка дирекција је поверена Михаилу Ђурићу. Недуго по ступању на дужност,  Ђурић је покренуо рад званичне компанијске балетске школе. Од тог значајног момента ова трупа не престаје да одушевљава публику и критику. У својој 34 сезони, Фестивал Балета “Провиденс” има преко 30 играча из целог света и изводи репертоар који подразумева како класичне наслове, тако и оригинална дела  савремених кореографа. Трупа је добила многа признања и награде, а често гостује на престижним сценама у региону и иностранству.
Украјинац Виктор Плотников школовао се у Државној балетској школи у Кијеву, а касније на Балетској академији Ваганова у Санкт Петерсбургу. Од 1987 до 1990 године, био је солиста Балета у Доњецку, у Украјини. На место првака балета постављен је у компанијама Мисисипи и Тулза балета, од 1990 до 1993, када добија ангажман првака балета у Бостон балету, где је наступао до 2006 године.
Играо је главне улоге класичног и савремног репертоара, и сарађивао са многим познатим кореографима, често гостујући по Америци и Русији. Интензивна каријера играча, водила га је ка кореографском раду. Од 1998 године, креирао је многобројне оригиналне поставке за Бостон балет, Пицбург балет, Ричмонд балет, Њу Џерси балет и Бољшои балет.  Добитник је многих престижних награда, а од 2010 године је стални кореограф  Фестивал балета Провиденс.
M.Б.