Вести

ФЕСТИВАЛ КОРЕОГРАФСКИХ МИНИЈАТУРА ОД 10. ДО 14. МАЈА

9 мај 2012

Фестивал кореографских минијатура, међународно такмичење кореографа које организује Удружење балетских уметника Србије (УБУС), биће одржан од 10. до 14. маја на Сцени “Раша Плаовић” и Битеф театру.

Како је најављено из УБУС-а, 16. фестивал ће 10. маја у Битеф театру свечано отворити Ецуко Цунозаки, председник Међународног женског клуба у Београду, а потом ће бити изведене кореографије "Pas de quoi?" Мионе Петровић и "Три сестре или около наоколо" ауторског тима Истер театра.
Од око 70 пријављених такмичара из 26 земаља, стручни жири ће 11. маја изабрати најбоље који ће у оквиру такмичарског програма дан касније на сцени "Раша Плаовић" премијерно представити своје кореографије у трајању од 10 минута.
Петочлани међународни стручни жири тада ће прогласити три најбоље кореографске минијатуре и доделити награде.
Најуспешнији кореографи имаће прилику да освоје и Награду критике коју додељује трочлани жири критике, плакету "Александар Израиловски" о којој одлучује жири за сегмент кореографске минијатуре, Награду публике као и награду "Охрабрење" коју додељује Уметничко веће УБУС-а за најбољег домаћег кореографа на фестивалу.
У оквиру фестивала, 13. маја у Музеју Народног позоришта (18,00) одржаће се и трибина "Развој новосадске плесне сцене", а биће изведене и поставке домаћих и иностраних кореографа.
Дан касније биће организована трибина "Проблеми независне плесне сцене у Србији" на којој ће се окупити представници независне плесне сцене и институција културе.
Кореографи Владимир Логунов и Анђелија Тодоровић ће од 14. до 16. маја водити радионицу са ученицима трећег и четвртог разреда средне балетске школе "Лујо Давичо".
Фестивал кореографских минијатура је, како се наводи у саопштењу, "београдски бренд" који је од првог издања, захваљујући универзалном језику игре, постао део међународне плесне заједнице.
Фестивал омогућава рађање нових кореографских остварења и тежи да пружи подршку уметницима који желе да себе и своје играче истраже и реализују кроз естетизовани плесни покрет као форму креативног израза.
Фестивал окупља младе, али и афирмисане кореографе и играче са циљем да у духу плесног такмичења размењују искуства и идеје и презентују своја кореографска и извођачка остварења. Мисија фестивала је популаризација плесне уметности, едукација младих и професионалних играча и публике, информисање о савременим плесним тенденцијама и стицање сазнања о новим плесним техникама и трендовима.
Један од циљева је и давање подршке младим домаћим кореографима који у Србији немају могућност да се професионално плесно образују, а ни прилике да се представе публици.
М.Б.