Вести

ФОНДАЦИЈА „ЛАДКО КОРОШЕЦ“ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ УПУТИЛА ЗАХВАЛНИЦУ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ

25 јануар 2016

Фондација „Ладко Корошец“ из словеначког града Загорје об Сави упутила је Захвалницу Народном позоришту у Београду за помоћ и подршку неопходну за објављивање књиге „Ладко Корошец – живљење уметника“, аутора Марка Коширја и Петра Бедјанича.
У сталној сарадњи са господином Коширјом, током претходне две сезоне, био је Истраживачко-документациони центар Народног позоришта који је у том периоду проналазио драгоцене податке и уступио их за израду поменуте књиге.
У преписци, путем електронске поште, са руководиоцем Истраживачко-документационог центра Сањом Живановић, он је, између осталог, поручио да су његова очекивања превазиђена количином и квалитетом материјала добијеним од те службе, а која су му била неопходна за рад на књизи.
Познати словеначки оперски певач и дугогодишњи првак Опере СНГ у Љубљани Ладко Корошец, наступао је и на сцени Народног позоришта у Београду где је остварио незаборавну улогу Санча Пансе у Маснеовом „Дон Кихоту“, под диригентском управом Оскара Данона и у режији Младена Сабљића.
Осим на матичној сцени, представа је имала и велике успехе на гостовањима у иностранству – Театру Нација у Паризу (1957), на Атинском фестивалу (1964), у Берлину (1965) и Копенхагену (1968).
„Као верни слуга Санчо Панса стајао је поред Чангаловића, Ладко Корошец, исто тако велики уметник, дивног гласа и виталног глумачког темперамента и био његова најбоља могућа допуна“, оцењено је, између осталог, у критичком осврту објављеном у новинама „Berliner Zeitung“, у октобру 1965. године.
Истраживачко-документациони центар је господину Коширју пружио неопходну помоћ и за израду још једне књиге – монографије о сопрану Валерији Хејбаловој која је у периоду од 1. јануара 1948. до 15. марта 1971. године била стална чланица ансамбла Опере Народног позоришта у Београду у статусу носилац главних улога.
М.Б.