Вести

ОДРЖАН ГАЛА КОНЦЕРТ ПОВОДОМ УСПОСТАВЉАЊА 25 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И КОРЕЈЕ

23 мај 2014

Поводом 25 година од успостављања дипломатских односа између Кореје и Србије, 22. и 23. маја на Великој сцени, Корејски национални балет приредио је Гала концерт са којег је сав приход издвојен у хуманитарне сврхе за помоћ угроженима од поплава.

Прве вечери су се пре почетка програма аудиторијуму обратили в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић и Његова Екселенција Амбасадор Републике Кореје у Србији, Ким Кванг-Кеун.

Врло смо задовољни што можемо да угостимо Корејски национални балет поводом 25-годишњице успостављања дипломатских односа између Кореје и Србије, и за нас је то веома значајан датум. Народ Кореје је показао много пута пријатељство и подршку народу Србије. Република Кореја је један од највећих донатора Народног позоришта у Београду.
У данима који су пред нама, народ Кореје, који је и сам недавно доживео тешку трагедију, помаже нам да се после катастрофалних поплава које су уништиле нашу сиромашну земљу, вратимо у нормалан живот. 
На другој страни, уметност, у овом случају балет, показује да не постоје границе између људи – иако смо географски веома удаљени од Кореје, ми смо блиски и разумемо се у тешкој ситуацији. Врло смо поносни и срећни што смо вечерас домаћини Националном балету Кореје и веома смо захвални Његовој Екс
еленцији Амбасадору и народу Кореје који нам помажу у обнови кућа уништених у току поплава. 
Такође смо захвални што ће приход од обе вечери, као и појединачни прилози из кутије која се налази у Фоајеу, бити донирани у име народа Републике Кореје и Народног позоришта у Београду онима којима је она данас најпотребнија – пострадалима у овим катастрофалним поплавама. 
Још једном, у име српског народа и Народног позоришта у Београду, изражавам своју велику захвалност Амбасади Републике Кореје у Београду, као и свим уметницима и сарадницима који ће вечерас и сутра наступити на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Поздрављајући све присутне госте, међу којима и првог потпредседника Владе Србије и министра иностраних послова Владе Србије, Ивицу Дачића, Његова Екселенција Амбасадор Републике Кореје Ким Кванг-Кеун нагласио је значај овог јубилеја. Преносимо његов говор у целости: 

Први потпредседниче Владе, господине Дачићу, екселенције, уважени гости, даме и господо, Као што знате ми организујемо ову гала премијеру реномираног Корејског националног балета да бисмо обележили 25. годишњицу успостављања дипломатских односа између Кореје и Србије. Са задовољством констатујемо да се билатерални односи развијајуна различитим пољима на обострану корист. Сигуран сам да ће се пријатељски односи и сарадња наставити и убудуће. Међутим, у овом тренутку искрено жалимо што је ова најгора могућа поплава погодила Србију прошле недеље. Дубоко саосећамо са породицама жртава и наша срца и наше молитве су са свим становницима Србије. У том погледу, моја Влада је одлучила да донира хуманитарну помоћ да би помогла погођеним крајевима да се опораве од ове трагедије. Наша Амбасада ће такође допринети донирајући средства намењена за вечерашњи пријем. Тако неће бити коктела после концерта. Молимо да имате разумевања за ту одлуку.
У исто време све вас позивам да дате добровољни прилог у току паузе или на крају представе. Кутија се налази у холу са натписом ’За жртве поплаве’. Исто тако бих вас најљубазније замолио да препоручите својим члановима породице и пријатељима да купе улазнице за сутрашњи балет јер ће сва средства ићи у Фонд за жртве поплаве.
Као што знамо, трагедије се све чешће догађају због природних катастрофа или људских грешака. Међутим, историја нам је показала да су људска бића створена да савладају бол и тугу, реорганизују своје животе и врате се у нормалу. Надам се да вечерашњи балет може да нам подигне дух у ова тешка времена.
Захваљујем.

Прве вечери, у гледалишту су биле званице – гости Амбасаде Републике Кореје у Београду, а дан касније, Корејски национални балет играо је за београдску публику.