Вести

ГЛУМЦУ ИГОРУ ЂОРЂЕВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА “ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ”

28 новембар 2011

Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић уручио је, у понедељак 28. новембра, глумцу Игору Ђорђевићу новоустановљену Награду “Петар Банићевић".

На свечаности одржаној уочи почетка представе “Кањош Мацедоновић”, по тексту и у режији Виде Огњеновић, у којој Ђорђевић тумачи насловну улогу, Ђуровић је у кратком обраћању, између осталог, подсетио да је “Петар Банићевић”, уз “Оскара Данона”, “Миомира Денића” и “Радомира Вучића”, једна од четири нове награде које управа Народног позоришта додељује младим уметницима.
- О принцу глуме Петру Банићевићу не бих говорио, јер нисам кадар. Уверен сам да је довољно рећи Петар Банићевић. Као управник Народног позоришта, срећан сам што је први лауреат ове значајне награде, наш млади глумац, будући првак и једна од највећих звезда београдских позоришних сцена Игор Ђорђевић – рекао је Ђуровић.
Ђорђевић, који је поздрављен срдачним и бурним аплаузом, истакао је да му је веома драго што од његовог имена, као првог добитника, “отпочиње живот награде која носи име такве глумачке легенде и човека таквог формата какав је био господин Петар Банићевић”.
- Награда са таквим именом, наравно, пуно обавезује, али не само због Банићевићеве блиставе глумачке каријере, већ и због тога што уз то име тако природно пристаје и реч господин. Она ће ме опомињати и подсећати да се може и мора бити и господин. Господин глумац – казао је Ђорђевић.  
Награда се састоји од оригиналне плакете са ликом Петра Банићевића, рад истакнутог уметника и сценографа Герослава Зарића.  Одлуку о награди донео је жири којим је председавала драмска уметница Добрила Стојнић, а чланови су били Молина Удовички Фотез (директорка Драме) и Славко Милановић (драматург).
У образложењу је наведено да се Ђорђевић посебно уметнички истакао и исказао висок професионализам у послу и односу према Народном позоришту у периоду од 1. новембра 2010. до 31. октобра 2011. године.
Награда „Петар Банићевић“ додељује се младом глумцу старосне доби до 35 година живота, а могу је добити уметници који су запослени на неодређено или одређено време, те ангажовани по основу уговора о уметничкој сарадњи  или по неком другом хонорарном уговору у Народном позоришту.
М.Б.