Вести

ГЛУМИЦА ЈЕЛЕНА МИЛА ГОСТОВАЛА НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ СА МОНОДРАМОМ „ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА“

26 септембар 2013

Глумица Јелена Мила гостовала је у суботу 5. октобра на Сцени "Раша Плаовић" са монодрамом "Царица Јелена", по тексту Силване Хаџи Ђокић и у продукцији "M.A.M.M.A & Justin Theatre Production" из Шведске.

Представа о животу мајке цара Константина, урађена је на иницијативу професора теологије Оца Радована Биговића (1956. - 2012.), а поводом обележавања 17. векова од доношења Миланског едикта.
Монодрама описује живот Свете Јелене: њено детињство без родитеља, заљубљивање у Констанција Хлора - војсковођу и касније имепратора римског - оца Константина Великог, преко сурових борби за превласт на Римском двору.
Такође, она прати и Јеленин живот све до њеног избеглиштва у Јерусалим где проналази Свети Крст на којем је био разапет Божји Син, уз опрост синовљевих греха.
После представе на сцени је одржан и округли сто на којем је, поред Јелене Миле и Силване Хаџи Ђокић, учествовао и драматург Народног позоришта Славко Милановић.
Монодрама "Царица Јелена" премијерно је изведена на српском језику 2. и 3. априла ове године у Булевар театру у Стокхолму.
М.Б.