Вести

„Госпођа министарка“ ХНК „Ивана пл. Зајца“ из Ријеке гостује 20. јуна (20,00) на Великој сцени

18 јун 2021

Хрватско народно казалиште „Ивана пл. Зајца“ из Ријеке гостоваће 20. јуна, на Великој сцени (20,00) са представом „Госпођа министарка“, по тексту Бранислава Нушића, у адаптацији, режији и избору музике Татјане Мандић Ригонат, редитељке Народног позоришта.

Пројекат је посвећен националној првакињи Оливери Баљак која овом представом у улози Живке Поповић слави 40 година уметничког рада у том позоришту.

„Госпођа министарка“, култно дело српског комедиографа Бранислава Нушића, своју последњу премијеру у ријечком Казалишту је имала пре 60 година. 
Ова представа отвара овогодишње Стеријино позорје, а позвана је и на многе фестивале у региону. 

У представи се, између осталих, користи и песма Момчила Бајагића по стиховима Душана Ковачевића „Пада влада“ из филма „Професионалац“ и композиција Дејана Петровића „Вртешка“. 

У комаду се говори екавицом, а лектор и саветница за сценски говор била је др Љиљана Мркић Поповић уз помоћ глумице Вјера Мујовић која је била сарадник. 

„У бриљантној и разиграној режији Татјане Мандић Ригонат и изврсној сценографији Стефана Катунара, у изведби хрватске драме ријечког ХНК Ивана пл. Зајца након 60 дугих година премијерно је одиграна Нушићева „Госпођа министарка“. Смех, понекад горак, оставио је дубоки траг у публици која је снажним и срдачним пљеском и повицима „браво“ наградила ову изврсну представу коју смо дуго чекали“, известио је Радио Ријека након премијере.