Вести

ГОСТ ЛАРИ ЊУЛЕНД ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ОПЕРЕ "ПАЈАЦИ" РУЂЕРА ЛЕОНКАВАЛА

15 март 2017

Маестро Лари Њуленд, рођен у Америци, а који већ дуже време живи и ради у Словачкој, дириговао је извођењем Леонкавалових "Пајаца" који су изведени у среду 15. марта на Великој сцени.
У овој опери, компонованој у веристичком стилу и са радњом инспирисаном истинитом причом, чији је сведок композитор био још као дете, улоге су остварили Јанко Синадиновић (Канио/ Пајац), Александра Стаменковић Гарсија (Неда/ Коломбина), Алекса Васић (Тонио/ Тадео), Дарко Ђорђевић (Пепе/ Арлекин), Владимир Андрић (Силвио), Гаврило Рабреновић (Сељак) и Ранко Јовић (Сељак).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду и Дечји хор "Хориславци".
Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Опера у два чина, с прологом - „Пајаци“ премијерно је изведена 14. марта 2007. године у режији госта из Бугарске Пламена Карталова.
Сценографију и костиме креирао је Валентинос Јозеф.
"Пајаци" - прича из живота, о стварним људима, о правој љубави, мржњи, немоћном гневу и горком смеху, праизведени су у Милану 1892. године.
М.Б.

ЛAРИ ЊУЛЕНД (Larry Newland) је студирао код Пјера Монтоа, Јонела Перлее и Тибора Козме. Каријеру је започео 1960. у Њујоршкој филхармонији, у коју долази на позив Леонарда Бернштајна као виолиниста, а касније је свирао и клавијатуре. Први концерт са Филхармонијом је дириговао 1974, а касније постаје асистент диригента. У том периоду блиско сарађује са Бернштајном приликом припрема концерата, гостовања и снимања, при чему је дириговао прерађену верзију симфоније Џеремаја, Бернштајнову Сонату за кларинет прерадио за виолу, припремао хор за Бернштајнова извођења Малерових симфонија... Филхармонију је напустио 1985.
Био је музички директор Симфоније у Харисбургу у периоду 1978–95. Дириговао је многим великим оркестрима у САД, Кореји и Мексику, као и оркестром Њујоршког балет. Широм Сједињених Држава дириговао је нове оперске продукције. Наклоњен је савременим композиторима.
Од 1990. до 2000. је био диригент оркестра и хора на Аделфи универзитету у Њујорку, а од 1995. је водио Одсек за музику. Био је професор дириговања, водио радионице, био члан жирија на музичким такмичењима, доприносећи унапређењу уметности дириговања. Организовао је две националне конференције Диригентског еснафа, а касније је два пута био председник ове организације.
Вођен љубављу према опери, маестро Њуленд 2000. одлази у Словачку, на место главног диригента позоришта у Кошицама. Као гостујући диригент често сарађује са свим већим оркестрима и позориштима Словачке, као и широм источне Европе: у Пољској, Чешкој, Румунији... Наступао је и са Словачком филхармонијом и Филхармонијским хором, са солистима Словачког националног театра, у великој телевизијској и филмској продукцији нових музичко-сценских дела. Тренутно припрема, као перформанс, ретроспективу Бернштајнових озбиљних и музичко-сценских дела.
Добитник је бројних награда, укључујући и Специјалну награду „Кусевицки“, Награду „Бернштајн“, Награду града Харисбурга и Државну награду Пенсилваније.
Њуленд је последњи пут гостовао у Народном позоришту 24. фебруара прошле године, када је дириговао извођењем Вердијеве "Аиде".
Ускоро, 1. априла, поново ће бити наш гост - дириговаће извођењем Пучинијеве "Тоске".