Вести

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ „СУНЦЕ ТУЂЕГ НЕБА“ 2. ДЕЦЕМБРА НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

30 новембар 2016

Представа “Сунце туђег неба”, по тексту Весне Радусиновић, у продукцији Театра „Алфа“, гостоваће у петак 2. децембра (20,30) на Сцени “Раша Плаовић”.
Прича почиње деведесетих година прошлог века, где њен протагониста (Драган Маринковић Маца) на духовит начин, са елементима црног хумора, саопштава своје виђење “бекства” од лудила, рата и свих осталих немилих догађаја кроз који су прошли народи с ових простора.
Он је “вишенационалан и мултикултуралан” и као такав се нашао у ситуацији да лута светом тражећи своје небо, свој нови спас. У покушају да се прилагоди новој средини, пролази кроз мноштво ситуација, обртаја и стања које иду од еуфоричног одушевљења до неурозе, беса и кивности.
Константно упоређује свој нови дом с оним који је оставио иза себе, доносећи закључке које ће бити обојене здравим хумором. Представа је прошарана пресецањем социокултурних фактора ових простора од навика, културних разлика, различитих етничких осећања са покушајем одговара на питање ‘зашто смо ми овакви, а они такви’.
Ово је представа са визуелним ефектима, легендарном музиком са ex YU простора, плесом и која све време кореспондира са стварношћу; фактографска је, износи чињенице стварних догађаја из прошлости, а жанровски је трагикомедија како би описала дух времена који је иза нас, али нас и даље погађа на нивоу последица прошлости и дан данас.
Такође, овај сатирични комад обухвата различита места, времена и успон цивилизације с крајем двадесетог века где се провлачи још увек актуелно питање које прожима време и простор – Ићи, или остати?
М.Б.