Вести

ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ИЗ ЈАГОДИНЕ ГОСТОВАЛО СА ПРЕДСТАВОМ „СИМФОНИЈА РАДОСТИ“

22 мај 2012

Градско позориште Јагодина гостовало је у уторак 22. маја на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Симфонија радости“, која говори о животној причи композитора Лудвига ван Бетовена са идејом да охрабри људе са хендикепом.

Комад је рађен по тексту новинарке Зорице Стојиновић и у режији Миодрага Динуловића као део инклузивног позоришног пројекта „Бетовен заувек“ који је одобрен на Конкурсу Министарства културе за стваралаштво 2011. године.
Представа, која је премијерно изведена 22. децембра прошле године., бави се животом и стваралачким опусом Лудвига Ван Бетовена, са посебним освртом на губљење слуха и глувоћу. Коришћени су историјски и документарни подаци кроз причу о породици, пријатељима, меценама, а посебан акценат је дат на губљење слуха и снагу генија, кога ни то није могло спречити да напише неке од најбољих композиција у историји човечанства.
Порука комада је да не може свако бити Бетовен, али да свако може да покуша да ствара и да се бори.
Иначе, „Симфонија радости“ је прва позоришна представа у Србији у којој је, као активни учесник, укључен гестовни преводилац на језик глувих.
Улоге су остварили Александар Антић, Виолета Пешић, Драган Буњевац, Тања Махмутовић, Петар Пеца Митић, Ненад Петровић, као и млади Матија Милановић, док је гестовни преводилац био Ненад Махмутовић, широј публици познат као победник серијала „Ја имам таленат'“.
Сценографија је дело Влатке Миленковић, костими Катарине Грчић којој је помагала Јованка Мијушковић, музику је одабрао редитељ, а дизајн звучних слика је урадио Стефан Милошевић.
Микојан Безбрадица