Вести

ГРОМОГЛАСАН АПЛАУЗ НА ДРУГОЈ ОД ТРИ РАВНОПРАВНЕ ПРЕМИЈЕРЕ ОПЕРЕ „КАРМЕН“

25 март 2012

Друга од три равноправне премијере популарне опере Жоржа Бизеа „Кармен”, у новој поставци Небојше Брадића и под диригентском управом Србољуба Динића, одржана је у недељу 25. марта на Великој сцени.

Публика, у којој су биле бројне личности из културног, политичког, пословног и јавног живота Србије, громогласним аплаузом и честим узвицима "браво" поздравила је оперски ансамбл предвођен Александром Ангелов у насловној улози.
Радња једне од најпопуларнијих опера свих времена, која је на сцени националног театра последњи пут обновљена 2006. године, измештена је у време грађанског рата у Шпанији.
Нова поставка Бизеове “Кармен” има и балетски део за који је заслужна кореографкиња из Шпаније Емилија Јовановић, а солисти Балета Народног позоришта Олга Олћан и Игор Пастор већ наступом на почетку првог чина одушевили су публику.
Посебну атмосферу представи дао је енергичан фламенко у другом чину, док су овацијама поздрављени чланови Дечијег хора “Хориславци”.
Наредника Дон Хозеа играо је Јанко Синадиновић, лик девојке Микаеле тумачила је Софија Пижурица, улогу тореадора Ескамиља дочарао је Небојша Бабић, поручника Зунига Вук Матић, наредника Моралеса Вук Зекић, док је рола Циганке Фраските била поверена Биљани Солдо
Као солисти наступили су и Љубица Вранеш (Мерцедес), Љубодраг Беговић (Данкаиро), Данило Стошић (Ремендадо), Нина Ракић (Циганчица), Мирела Чубра (Мануелита), Дејан Васиљевић (Лилас Пастја), Неда Божић Пиварски (Продавачица цвећа)...
У опери учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта. Сценограф је Герослав Зарић, а костимограф Катарина Грчић Николић.
На трећој премијери 7. априла, Кармен ће певати Јадранка Јовановић, а извођењем ће дириговати Зорица Митев Војновић.
М.Б.