Вести

“ХЕДА ГАБЛЕР“ И МУЗЕЈ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НА СВЕЧАНОСТИМА “МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“

14 март 2011

На 16. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“, који ће бити одржани од 2. до 7. априла у Пожаревцу, Народно позориште учествоваће с представом „Хеда Габлер“, док ће у оквиру пратећег програма Музеј Националног театра бити заступљен с изложбом „Савремена костимографија и сценографија на сценама Народног позоришта“.

На конференцији за новинаре, одржаној 14. марта у Музеју Народног позоришта, речено је да ће Фестивал у част славног глумца Живановића (1900-1976) свечано отворити наш прослављени драмски писац и редитељ Горан Марковић.
У селекцији Божидара Ђуровића, биће изведене и представе „Живот у тесним ципелама“ Звездара театра, „Харолд и Мод“ Београдског драмског позоришта, „Из јуначког доба грађанства“ Југословенског драмског позоришта и „Каролина Нојбер“ Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара.
Чланови стручног жирија, који ће одлучивати о лауреату статуете „Миливоје Живановић“, биће Ђурђија Цветић, Ружица Сокић и Миливоје Млађеновић.
Досадашњи добитници награде су Љуба Тадић, Петар Банићевић, Драган Мићановић, Војислав Брајовић, Гојко Шантић, Михајло Јанкетић, Предраг Ејдус, Ђурђија Цветић, Радмила Живковић, Драган Петровић Пеле, Ружица Сокић, Борис Исаковић, Милан Гутовић, Гордана Ђурђевић Димић и Тихомир Станић.
Ђуровић је казао да је један од критеријума за селекцију представа био да у њима има бар једна велика и запажена улога коју је могуће наградити, као и да је комад заснован на квалитетном драмском тексту. Награда "Миливоје Живановић", чији ће фонд износити око 200.000 динара, биће додељена 7. априла, а потом ће, у част добитника, бити изведена представа Aтељеа 212 "Пазарни дан" у режији Егона Савина. Директор Центра за културу Пожаревац Aлександар Лукић рекао је да је новац за фестивал, поред спонзора и донатора, прикупљен захваљујући Скупштини Града Пожаревца која је издвојила 2,8 милиона динара и Министарства културе које је дало 800.000 динара. У оквиру пратећег програма, у суботу 2. априла у 19,30 часова, биће отворена изложба „Савремена костимографија и сценографија на сценама Народног позоришта“ (на слици) чији су аутори Зорица Јанковић и Олга Мрђеновић. 
Пожаревачки фестивал покренут је у славу једног од највећих српских глумаца, Миливоја Живановића, који је био први страни глумац који је добио Медаљу Станиславски 1966. године у Москви.
Живановић је играо најпре у путујућим дружинама, а преломни тренутак у његовој каријери био је наступ у трупи Михајла Микице Спасића, када га је видео и Нушић. Играо је у Српском народном позоришту у Новом Саду, па у скопском Народном позоришту. У Народно позориште Београд дошао је 1933. године, а 1947. прешао је у Југословенско драмско и у њему остао до 1970. године. Потом је прешао у тадашње Савремено позориште Београд (данашње БДП), где је одиграо само једну представу. Укупно је од 1923. до 1970. остварио више од 360 улога, а играо је и у више од 30 филмова и телевизијских серија.
M.Б.