Вести

ХУМАНИТАРНИ ВЕРДИЈЕВ “РИГОЛЕТО” СА ГОСТИМА ИЗ ИТАЛИЈЕ И РУМУНИЈЕ ИЗВЕДЕН ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА СУВЕРЕНОГ МАЛТЕШКОГ РЕДА

22 јун 2016

Опера Ђузепа Вердија „Риголето“, под диригентском управом Дејана Савића, са гостима из Италије и Румуније – Албертом Газалеом и Еленом Мошук, изведена је 22. јуна на Великој сцени поводом Националног дана Сувереног Малтешког Реда који је и ове године имао хуманитарни карактер.
На том извођењу, којим је обележено и 15 година од премијере те опере у четири чина, тенор Душан Плазинић наступио је у улози Војводе од Мантове, дворска луда Риголето био је баритон Газале, Ђилду је певала сопран Мошукова, грофа Монтерона дочарао је бас баритон Александар Стаматовић, плаћеног убицу Спарафучила бас Драгољуб Бајић, а његову сестру Мадалену мецосопран Љубица Вранеш.
Улоге су остварили и Михаило Шљивић (Гроф Чепрано/ Тамничар), Татјана Митић (Грофица Чепрано), Павле Жарков (Маруло), Игор Матвејев (Борса), Наташа Рашић (Ђована) и Милица Стојчев (Паж).
У представи је учествовао Оркестар, Хор и ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Опера "Риголето", у режији Предрага Протића, премијерно је изведена 9. јуна 2001. године са солистима миланске Скале и, три дана касније, 12. јуна, са солистима Опере Народног позоришта.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Љиљана Радоњић Орлић, кореографију Владимир Логунов, а асистент редитеља била је Ивана Драгутиновић Маричић која је, у међувремену, обновила Протићеву режију.
Либрето према драми „Краљ се забавља" Виктора Игоа, написао је Франческо Марија Пјаве.
Део прихода од продатих улазница биће намењен хуманитарној акцији "Make a WISH to the Sovereign Order of Malta“ намењеној деци и одраслима са физичким и менталним инвалидитетом.
Овим пројектом Амбасада Малтешког Реда у Србији намерава да ојача своју солидарност и присуство у српском друштву, уз потпуно поштовање према традицијама, идентитету и култури њеног племенитог народа у духу екуменског братства између православних и католичких хришћана.
Корисници пројекта биће деца и одрасли са психичким и физичким инвалидитетом који бораве у две институције - Дому за децу и омладину ометену у развоју у Сремчици и Дому за женску децу ометену у развоју при православном манастиру Свете Петке у Извору.
Уочи почетка представе, публици у препуној сали обратио се амбасадор Малтешког Реда у Београду Алберто ди Лука који је, између осталог, подсетио да је хуманитарна и друштвена преданост с којом Малтешки Ред наступа већ више од 900 година данас добро позната јер је присутна у 120 земаља света.
– Током векова животи људи су се дубоко мењали, али стари мото наше мисије „Tuitio Fidei et Obseqvium Pauperum“ (Заштита вере и служење сиромашнима) у служби човечанству, његовим правима и достојанству живота, остао је непромењен, ванвременски и потпуно исти. Желим да подсетим како су вредности и знаћење наше идеје, као и посвећеност Малтешког реда глобално препознати и потврђени и на Светском хуманитарном самиту који је прошлог месеца одржан у Истанбулу – рекао је господин Алберто ди Лука.  
Он се посебно захвалио националним и локалним институцијама Републике Србије на сарадњи која, како је истакао, карактерише наше одличне билатералне односе, увек инспирисане заједничким вредностима које нас уједињују.
– Имам посебну част да вас обавестим да смо, захваљујући Глобалном фонду за заборављене људе, Министарству спољних послова Тајвана и италијанској компанији Original Marines, у могућности да испунимо многе жеље штићеника два центра у Србији; Дома за децу и омладину ометену у развоју у Сремчици и Дома за женску децу ометену у развоју при православном манастиру Свете Петке у Извору. Већина жеља и потреба за медицинском опремом, индустријским машинама за прање и сушење веша за установу у Извору, као и веће количине одеће и машина за прање и сушење веша за установу у Сремчици, већ су испоручене. Радимо на томе да за установу у Сремчици набавимо и аутобус са 20 седишта, као и амбулантна кола за Извор. Хвала свим донаторима, као и свима вама који сте дошли вечерас да заједно славите с нама. Нека дуго живи пријатељство између Републике Србије и Сувереног Малтешког реда – казао је амбасадор ди Лука.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ