Вести

ИНДИЈСКA ПЛЕСНA ГРУПA "КАТАК" ГОСТУЈЕ 3. СЕПТЕМБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

30 август 2012

Индијска плесна група Катак, која изводи традиционални индијски плес, гостоваће у Народном позоришту у понедељак 3. септембра (20,00) на Сцени "Раша Плаовић" са представом „Она“.

Тим поводом, у преподневним часовима у Музеју Народног позоришта одржана је конференција за новинаре на којој су учествовали управник Националног театра Божидар Ђуровић, министар културе и информисања Братислав Петковић, амбасадорка Индије у Републици Србији Nengcha Lhouvum, управник Књажевско српског театра Мирко Бабић и чланови група Катак.
У име Куће, присутне је поздравио управник Ђуровић који је казао да ће индијски уметници осим у Народном позоришту, гостовати 4. септембра на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, а дан касније у Крагујевцу, на сцени Књажевско српског театра и изразио уверење да ће сва три наступа "представљати прворазредан позоришни и музички догађај".
- Међународна сарадња је веома битан сегмент управе Народног позоришта, а у оквиру ње одвија се и сарадња са дипломатским представништима у Републици Србији. Вечерашње гостовање уметника из Индије управо представља резултат једне такве сарадње - рекао је Ђуровић и најавио да ће 18. септембра на Великој сцени Народног позоришта, у сарадњи са амбасадом Пољске, бити одржан концерт "Метаморфозе".
Он се посебно захвалио њеној екселенцији госпођи Lhouvum на фантастичноj сарадњи током припрема овог гостовања, као и Министарству културе које је овај пројекат здушно подржало од првог дана. 
Lhouvum се захвалила на гостопримству и истакла да су сви који учествују у овом пројекту, од првог дана када је заказан, "наишли на топао дочек од стране људи из Министарства културе и Националног театра".
Она је подсетила на традиционално добре односе између Србије и Индије и нагласила да предстојећи наступ плесне група Катак представља још једну потврду тих односа.
Петковић је, такође, подсетио на добре односе између две земље и истакао да је Министарство културе са великим задовољством прихватило да буде део овог пројекта.
- Надам се да је ово почетак једне лепе сарадње коју ћемо имати у будућности - рекао је он.
Извођач и вођа плесне групе Шармисте Мукхерџи осмислила је концепт, сценарио и кореографију за ту плесну представу у којој, поред ове врхунске уметнице, учествује и пет плесачица чланова плесне групе. Представа “Она” је плесна прича о древним богињама које се спомињу у Риг Веди, једном од најстаријих записа у историји, који потиче из времена између 1700. и 1100. године пре нове ере.
 Представа се бави са шест женских божанстава која се спомињу у Риг Веди, свака представља моћ природе, а према интерпретацији кореографа и аспекте људских емоција и божанског духа.
 Представа се састоји из шест композиција од којих је свака посвећена једној богињи и интерпретирана у савременом духу, приступа им се са радозналошћу и љубављу према снажним природним појавама и апстрактним силама које оне представљају.
 Адити је праисконска енергија, креативна моћ која је све створила, Богиња Мајка, Вак је богиња говора, носилац знања, претеча комуникације, Буми је Мајка Земља, Арањани богиња шуме, Ратри богиња ноћи, тајанствена и моћна, а Ушас богиња свитања.
 Иначе, Шармиста је уметница која је развила лични уникатан плесни стил, природан, спонтан, раздраган и неспутан, а њена снага је у томе што одмах успева да успостави присност са публиком, па чак и иностраном која није упозната са Катак плесом.
Имала је бројне наступе у Индији, САД-у, Кини, Непалу, Бангладешу, Јордану, Немачкој, Шпанији, Норвешкој, Венецуели...
М.Б.