Вести

ИНИЦИЈАТИВА ДА СЕ УСТАНОВИ ВЕЛИКА ГЛУМАЧКА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ГЛУМЦА И ГЛУМИЦУ

12 април 2011

На предлог драмске списатељице и директорке Драме Народног позоришта у Београду Иване Димић покренута је иницијатива да се установи Велика глумачка награда за најбољег глумца и најбољу глумицу с именима наших великана Бранка Плеше и Љиљане Крстић, а чији би оснивачи били Народно позориште, Југословенско драмско позориште, Атеље 212 и Београдско драмско позориште.

На конференцији за новинаре, одржаној 12. априла у Музеју Народног позоришта, Димићева (на слици) је казала да би се награда за најбољу глумицу звала Љиљана Крстић, а за најбољег глумца Бранко Плеша и додељивала би се квадријенално, односно једном у четири године.  
Према њеним речима, иницијатива је упућена на адресе Министарства културе Републике Србије, Секретаријата за култутру Града Београда, Удружења драмских уметника Србије и управницима четири позоришта.
Она је објаснила да би се награда додељивала за изузетне истраживачке и креативне домете у глуми и за неговање самопоштовања и достојанства уметности глуме, а да би свако позориште било у обавези да једном у четири године издвоји по две плате својих драмских првака.
- Награда је осмишљена на овај начин да би се доделила само врхунским глумцима и да би носила имена два несумњива великана у глуми којих бисмо морали заувек да се сећамо, ако нам је стало до глуме као суштинског елемента позоришне уметности – подсетила је Димићева.
Она је казала да је повод за установљење ове награде десетогодишњица смрти двоје великих драмских уметника и нагласила како је, да би иницијатива уродила плодом и да би се установила награда, неопходно да се сагласе Управни одбори сва четири позоришта.
Као први позитиван корак, речено је да су се с предлогом сагласила сва четворица управника - Бранко Цвејић из Југословенског драмског, Кокан Младеновић из Атељеа 212, Маша Михаиловић из Београдског драмског и Божидар Ђуровић из Народног позоришта.
Димићева је додала да би награда, уколико би се сви договори спровели у догледно време, могла да се установи у мају ове године, а први пут би се доделила у истом месецу следеће године.
Љиљана Крстић је рођена 31.октобра 1919, а умрла је 12. априла 2001 године.
Бранко Плеша рођен је 6. марта 1926, а умро је 8. јуна 2001 године.
M.Б.