Вести

ИЗМЕНЕ У РЕПЕРТОАРУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ДО 1. НОВЕМБРА

18 октобар 2013

Поштована публико, у периоду од 19. октобра до 1. новембра, услед извесних околности, извршено је неколико измена у репертоару Народног позоришта.

Представа "Мали брачни злочини" по тексту Ерика Емануела Шмита и у режији Филипа Гринвалда, која је требало да буде на репертоару Сцене „Раша Плаовић“ у понедељак 21. oктобра (20,30), отказује се због ванредног позива дирекције Фестивала "Борини позоришни дан" у Врању да у истом термину, уместо дуодраме "Жак", буде изведена на отварању те традиционалне позоришне манифестације.
Уместо "Малих брачних злочина, биће одигран Ибзенов комад "Пер Гинт", у извођењу студената Академије уметности Београд у класи професора Небојше Дугалића.
Премијера дуодраме "Жак" Радослава Павловића у режији Ивана Вуковића, заказана за 26. oктобар (20,30), такође на Сцени "Раша Плаовић", одлаже се док се не стекну услови за наставак рада, што се очекује крајем новембра. У том случају, премијера би била одржана током децембра.
Такође, отказују се и претпремијере "Жака" које су биле планиране у Крушевцу (19.10.), Врању (21.10.) и Нишу (22.10.), као и извођење на Сцени "Раша Плаовић" 31. октобра.
Уместо претпремијерног извођења овог комада најављеног за 25. oктобар (20,30), на репертоару ће бити представа студената ФДУ - "Бог масакра" Јасмине Резе, у режији Игора Вука Торбице (редитељ у класи ванр. проф. Алисе Стојановић и доцента Даријана Михајловића, а глумци у класи ред. проф. Биљане Машић и сарадника Павла Лазића).
У тој комедији, која је премијерно одиграна 4. марта ове године на Сцени "Мaтa Милoшeвић" ФДУ, играју Ивaн Зaблaћaнски, Милaн Мaрић, Мaрија Стoкић и Ива Стeфaнoвић.
Поменутом представом, глумци и редитељ, дипломирали су дан касније, на гостовању на Сцени "Петар Краљ" Атељеа 212.
У суботу 26. октобра, публика ће бити у прилици да погледа драму Ане Ђорђевић "Аутопутем" у извођењу глумаца Позоришта "Бора Станковић" у Врању
- „Аутопутем“ је једна у низу представа које се баве темом онога што се дешава у позоришту „иза сцене“, то јест, током прављења представе. Од свега тога публика на крају може да види само крајњи резултат, а остаје ускраћена да завири у збивања која обијују драматиком која често превазилази значај и интензитет драме која се одвија на сцени. Међутим, специфичност ове представе у односу на друге које се баве сличном темом, састоји се у томе што се њена прича бави проблемом прављења представе у нашој средини и у савременим околностима,која подразумевају изразиту егзистенцијалну, моралну, и креативну кризу, кризу у међуљудским односима, и кризу идентитета младих генерација, које више нису у могућности да нађу мир и сигурност у градовима у којима живе, већ се стално налазе негде на аутопуту, у потрази за остварењем професионалног и личног сна - каже Ана Ђорђевић која је и режирала представу.
У подели су Радмила Ђорђевић (Надежда), Кристина Јањић (Анђелка), Милена Стошић (Снежана), Јелена Асановић (Милица), Бојан Јовановић (Мали), Драган Живковић (Бориша), Марко Петричевић (Здравко) и Ненад Недељковић (Страхиња).
Комплетан приход од продатих улазница (цена 250,00 динара) биће уплаћен на рачун Позоришта "Бора Станковић" које је изгорело у пожару 2. јула 2012. године.
Софоклова трагедија "Антигона" у режији Јагоша Марковића, која је требало да буде на репертоару Велике сцене у петак 1. новембра (19,30), отказује се због болести глумца.
У истом термину, биће изведена представа "Дама с камелијама", по роману Александра Диме Сина, у адаптацији Жељка Хубача и режији Југа Радивојевића.
У подели су Марија Вицковић (Маргарита Готје), Милош Биковић (Арман Дивал), Небојша Дугалић (Жорж Дивал), Стела Ћетковић (Приданс), Калина Ковачевић (Нанин), Димитрије Илић (Варвиљ), Александар Ђурица (Гастон Рије), Слободан Бештић (Гроф де Жире), Милена Ђорђевић (Нишета), Иван Босиљчић (Густав) и Бојана Стефановић (Олимпија).
Купљене улазнице за поменуте представе можете вратити или заменити на благајни Народног позоришта у Београду.
Уколико сте их набавили путем online продаје, поступак ће бити примењен по прописаној процедури везаној за ту врсту куповине улазница.
М.Б.