Вести

ЈАВНИ ЧАС ОПЕРСКОГ СТУДИЈА „БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ" 15. МАЈА НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

12 мај 2016

Јавни час Оперског студија Народног позоришта у Београду „Борислав Поповић“ биће одржан у недељу 15. маја (20,30) на Сцени “Раша Плаовић”.
У оквиру Јавног часа, који има за циљ да покаже вештине које су полазници стекли у раду са професорима глуме и сценског покрета, биће изведене популарне арије из оперског опуса неких од највећих светских композитора.
Процес рада са првом годином обухватиће тему „Ја у датим околностима“, а са другом „Ликове“.
Педагози Оперског студија Ивана Драгутиновић Маричић и Андреја Маричић објашњавају у "Речи педагога" да је прва година имала задатак да савлада основе глумачког заната, који подразумевају примену поступка, радње, односа и циљева на сцени, прво кроз глумачки, говорни облик, а затим кроз арију, односно музички (певани) облик.
- Полазници су, поредећи та два начина сценског изражавања и паралелно их примењујући, долазили до суштине значења монолога или арије. Како се основе глуме примењују и на један и на други начин, у стању су да схвате разлике у примењивању које се руководе ограничењима и предностима једног или другог начина. Глума даје велику слободу изражавања што се тиче темпа и дужине трајања монолога, отвара могућности широког спектра понашања зависно од бираног начина, док су у музици ти елементи ограничени већ задатим темпом и ритмом те одређеним сценским трајањем и обликом саме мелодије. Полазници пореде два начина изражавања и извлаче и освешћују све што им је корисно и применљиво да би постигли што бољи резултат у извођачком смислу – наводе педагози.
- Друга година, која је већ прошла претходни курс, иде корак даље и доноси на сцену задате ликове већ описане у самим делима композитора и писаца либрета или оне који су сами осмислили. Поред улажења у основе грађења лика, које су прошли употребљавајући глумачке текстове и дијалоге, разговором и теоријским приступом се приближавају лику из одабраног дела и примењују га у арији, што није једноставно, јер извучена из контекста целог дела, арија може да завара и одведе на погрешан траг, уколико се извођач не придржава параметара који се провлаче кроз цело дело. У том смислу су пројектовани и ликови са потпуно супротним карактеристикама на исту мелодију и исти мизансцен, што представља својеврстан експеримент којим полазници шире своје могућности и видике.Тако су добили сазнања о томе како могу да импровизују у оквиру постављених параметара једног музичког облика и да добију што занимљивије резултате који отварају могућности за слободнију, мање ограничену интерпретацију у разним околностима и редитељским поставкама – наглашавају педагози.
У уметничком руководству Оперског студија су вокални педагог Сузана Шуваковић Савић, редитељка Ивана Драгутиновић Маричић, глумац Андреја Маричић (сарадник за сценски покрет и говор) и диригент и клавирски сарадник Стефан Зекић.
За потребе сцене током извођења Јавног часа биће коришћене фотографије уметничких слика Саше Монтиља.
Избор костима направила је Ружица Ристић, док је за видео материјал био задужен Александар Савић.
М.Б.

ПРОГРАМ:

• The Willow Song – непознати композитор, на Шекспиров текст (учествују сви)

• Слађана Стошић – арија Норине из опере Дон Пасквале, Г. Доницетија (II година)

• Теодора Димитријевић – арија Суицидио из опере Ђоконда, А. Понкијелија (I година)

• Јелена Петровић – арија Олге из опере Евгеније Оњегин, П.И. Чајковског (II година)

• Милица Стојчев – арија Мими из опере Боеми, Ђ. Пучинија (II година)

• Мина Марковић Ковач – арија Берениче из опере Фарначе, А. Вивалдија (I година)

• Наташа Рашић – арија из опере Кармен, Ж. Бизеа (II година)

• Никола Јевтић – арија Викиншког госта из опере Садко, Н. Римски-Корсакова (I година)

• Андријана Кувељић – песма Do not go my love, Р. Хагемана (I година)

• Стеван Каранац – арија Тамина из опере Чаробна фрула, В.А. Моцарта (I година)

• Ана Шипка – арија из опере Сњегурочка, Н. Римски-Корсакова (II година)

• Александра Петровић – арија Грофице из опере Фигарова женидба, В.А. Моцарта (I година)

• Јелена Шкорић – арија Лаурете из опере Ђани Скики, Ђ. Пучинија (II година)

• Јана Јовановић – арија Ђилде из опере Риголето, Ђ. Вердија (I година)