Вести

ЈАВНИ ЧАС ОПЕРСКОГ СТУДИЈА „БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ" 19. ЈУНА НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

13 јун 2016

Јавни час Оперског студија Народног позоришта у Београду „Борислав Поповић“ биће одржан у недељу 19. јуна (12,00) на Сцени “Раша Плаовић”.
У оквиру Јавног часа, који има за циљ да покаже вештине које су полазници стекли у раду са професорима глуме и сценског покрета, биће изведене популарне арије из оперског опуса неких од највећих светских композитора, а улаз је слободан.
Процес рада са првом годином обухватиће тему „Ја у датим околностима“, а са другом „Ликове“.
Педагози Оперског студија Ивана Драгутиновић Маричић и Андреја Маричић објашњавају у "Речи педагога" да је прва година имала задатак да савлада основе глумачког заната, који подразумевају примену поступка, радње, односа и циљева на сцени, прво кроз глумачки, говорни облик, а затим кроз арију, односно музички (певани) облик.
- Полазници су, поредећи та два начина сценског изражавања и паралелно их примењујући, долазили до суштине значења монолога или арије. Како се основе глуме примењују и на један и на други начин, у стању су да схвате разлике у примењивању које се руководе ограничењима и предностима једног или другог начина. Глума даје велику слободу изражавања што се тиче темпа и дужине трајања монолога, отвара могућности широког спектра понашања зависно од бираног начина, док су у музици ти елементи ограничени већ задатим темпом и ритмом те одређеним сценским трајањем и обликом саме мелодије. Полазници пореде два начина изражавања и извлаче и освешћују све што им је корисно и применљиво да би постигли што бољи резултат у извођачком смислу – наводе педагози.
- Друга година, која је већ прошла претходни курс, иде корак даље и доноси на сцену задате ликове већ описане у самим делима композитора и писаца либрета или оне који су сами осмислили. Поред улажења у основе грађења лика, које су прошли употребљавајући глумачке текстове и дијалоге, разговором и теоријским приступом се приближавају лику из одабраног дела и примењују га у арији, што није једноставно, јер извучена из контекста целог дела, арија може да завара и одведе на погрешан траг, уколико се извођач не придржава параметара који се провлаче кроз цело дело. У том смислу су пројектовани и ликови са потпуно супротним карактеристикама на исту мелодију и исти мизансцен, што представља својеврстан експеримент којим полазници шире своје могућности и видике.Тако су добили сазнања о томе како могу да импровизују у оквиру постављених параметара једног музичког облика и да добију што занимљивије резултате који отварају могућности за слободнију, мање ограничену интерпретацију у разним околностима и редитељским поставкама – наглашавају педагози.
Клавирска пратња поверена је некадашњем полазнику Студија Страхињи Ђокићу
За потребе сцене током извођења Јавног часа биће коришћене фотографије уметничких слика Саше Монтиља.
Монтиљо је рођен 1978. у Београду. Цртање и сликање је учио код проф. Александра Луковића-Лукијана. Излагао је у земљи (6 самосталних изложби у Београду, по једна у Суботици и Зајечару) и иностранству (Ђенова, Кулмбах, Монтебели, Истанбул...). Објавио је монографију својих дела (2012).
Специјални гост концерта биће некадашња чланица Студија - сопран Јована Чуровић.
Избор костима направила је Ружица Ристић, док је за видео материјал задужен Александар Савић.
У уметничком руководству Оперског студија "Борислав Поповић" су вокални педагог Сузана Шуваковић Савић, редитељка Ивана Драгутиновић Маричић, глумац Андреја Маричић (сарадник за сценски покрет и говор) и диригент и клавирски сарадник Стефан Зекић.
Следећи концерт Оперског студија биће одржан 26. јуна, такође на Сцени "Раша Плаовић" у 20 часова.
М.Б.

ПРОГРАМ ЈАВНОГ ЧАСА 19. ЈУНА:

 
•    „The Willow Song“ – непознати композитор, на Шекспиров текст (учествују сви)

•    Теодора Димитријевић – арија Suicidio из опере Ђоконда А. Понкијелија (I година)

•    Мина Марковић Ковач – арија Берениче из опере Фарначе А. Вивалдија (I година)

•    Јована Чуровић, к.г. – арија Норине из опере Дон Пасквале Г. Доницетија *

•    Милица Стојчев – арија Мими из опере Боеми Ђ. Пучинија (II година)

•    Наташа Рашић – арија из опере Кармен Ж. Бизеа (II година)

•    Никола Јевтић – арија Викиншког госта из опере Садко Н. Римског-Корсакова (I година)

•    Андријана Кувељић – песма „Do not go my love“, Р. Хагемана (I година)

•    Стеван Каранац – арија Тамина из опере Чаробна фрула В. А. Моцарта (I година)

•    Александра Петровић – арија Грофице из опере Фигарова женидба В. А. Моцарта (I година)

•    Јелена Шкорић – арија Лаурете из опере Ђани Скики Ђ. Пучинија (II година)

•    Јана Јовановић – арија Ђилде из опере Риголето Ђ. Вердија (I година)