Вести

ЈИРЖИ МЕНЦЛ ГОСТ ЦИКЛУСА “СУСРЕТИ“ 5. АПРИЛА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

1 април 2011

У оквиру циклуса „Сусрети“, у уторак 5. априла у 18 часова, у Музеју Народног позоришта у Београду биће одржано вече са славним чешким редитељем Јиржијем Менцлом.

Менцл је рођен 23. фебруара 1938 године у Прагу. Овај, свакако најпознатији чешки филмски редитељ, дипломирао је на Прашкој филмској школи ФАМУ 1962. и припада „новом таласу чешке кинематографије“. Поред тога, режира и у позоришту, пише сценарија и глуми. Радо режира филмове чија су сценарија адаптације дела познатих чешких књижевника, као што су Бохумил Храбал и Владислав Ванчура. Његова поетика могла би се дефинисати као комбинација превасходно хуманистичког погледа на свет, кроз призму хумора са призвуком сарказма.
Светску славу стекао је 1967, када је његов филм Строго контролисани возови (на основу Храбаловог романа) освојио Награду Америчке филмске академије, Оскар, као најбољи филм на страном језику. Његов филм Шева на жици из 1969, чешка влада је забранила и коначно одобрила за приказивање тек 1990, по паду комунистичког режима. Менцлова црна комедија Село моје мало такође је била  номинована за Оскара, 1986. Његов досадашњи опус чини тридесетак филмова међу којима се, поред поменутих, издвајају и Стрижено кошено, Необични доживљаји војника Чонкина, Служио сам енглеског краља...
У Народном позоришту у Београду је 2007. године режирао Шекспирову комедију Веселе жене виндзорске које су и даље на репертоару Драме, а Заљубљен у три наранџе је четврта опера коју режира.
Разговор с Менцлом водиће управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић.
Улаз је бесплатан.
М.Б.