Вести

ЈУБИЛАРНО 400. ИЗВОЂЕЊЕ „ЛАБУДОВОГ ЈЕЗЕРА“ 11.03. У ЦЕНТРУ „САВА“ СА АНОМ ЦИГАНКОВОМ И ЈОЗЕФОМ ВАРГОМ У ГЛАВНИМ УЛОГАМА

1 фебруар 2016

Балет "Лабудово језеро", на музику Петра Иљича Чајковског, према либрету Владимира Бегичева и Василија Гелцера, у кореографији и режији Димитрија Парлића, са првацима Националног балета Холандије Аном Циганковом и Јозефом Варгом у главним улогама, биће изведен јубиларни 400 пут 11. марта (19,30) у Великој дворани Центра „Сава“.
У том антологијском остварењу, Циганкова ће се београдској публици представити улогама Одете и Одилије, а Варга ће бити принц Зигфрид.
У представи ће учествовати целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у највећем саставу под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.
„Лабудово језеро“, прави бисер класичног балетског репртоара, премијерно је изведен у Народном позоришту, у овој кореографској поставци, 14. маја 1970. године.
Парлић је задржао кореографску целину у другом, антологијском чину Лава Иванова са појединим кореографским интервенцијама, док је први и трећи чин креирао сам.
Суштину овог антологијског дела, за које Чајковски није ни претпостављао да ће постати езотеричан, магичан, снажно експресиван и најигранији балет у историји, чине заклетва као искушење љубави и преваре, сазревање кроз одлуке, људско двојство, лукавост, жртвовање, сједињавање у фиктивној смрти и апотеоза идеалној љубави.
На сцени Народног позоришта, "Лабудово језеро" је први пут постављено 1925. године у кореографији Александра Фортуната.
Наредну инсценацију, 1951. године, урадила је Нина Кирсанова, а потом је уследила Парлићева верзија која је, према оцени бројних критичара, оставила много снажнији уметнички утисак у односу на претходне две поставке "Лабудовог језера" на сцени Народног позоришта у Београду.
Обнова овог дела из 1998. године, представља дуг према признатом српском кореографу, али и знак великих естетских вредности.
Рестаурацију сценског дизајна према оригиналу Кжиштофа Панкијевича урадили су Борис Максимовић (декор) и Катарина Грчић (костими).
М.Б.

 


Ана Циганкова
Рођена је у Новосибирску, Русија.
По завршетку Балетске школе у Новосибирску позвана је у Бољшој театар где је убрзо промовисана у солисткињу. Педагог јој је била чувена руска балерина Раиса Стручкова.
Године 2004. одлази у Будимпешту где постаје примабалерина у Националном балету Мађарске.
Три године касније, 2007, постаје примабалерина и Националног балета у Амстердаму (Dutch National Ballet). Равноправно наступа у обе компаније. Као гошћа, наступала је у Бечкој државној опери, Мађарском националном балету, Римској опери, на Фестивалу Нурејев са Државним балетом Татарстана...

 

 

 

 

 

 

 

 

Јозеф Варга
Рођен је у Словачкој.
Школовао са на балетском Конзерваторијуму у Братислави, као и на балетској Академији у Монте Карлу.
Био је члан Чешког националног балета, циришког Балета, а од 2007. је ангажован у Националном балету Холандије.
Носилац је бројних балетских признања.
Балетски магазин Dance Europe уврстио га је у групу 100 најбољих интернационалних играча.