Вести

КЊИЖЕВНИЦА ГОРДАНА КУИЋ ПОКЛОНИЛА КУЛТУРНА ДОБРА МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

11 март 2011

Књижевница Гордана Куић, ауторка једног од најтиражнијих романа на српском језику свих времена - „Мирис кише на Балкану", према којем је снимљена и истоимена телевизијска серија, поклонила је Музеју Народног позоришта више културних добара.

На церемонији примопредаје, одржаној у петак 11. марта, госпођа Куић уручила је управнику Народног позоришта Божидару Ђуровићу албум са новинским чланцима, интервјуима, критикама и карикатурама своје тетке, балерине Рики Леви, њене фотографије из разних представа, бројне црно беле фотографије балетских уметника и балетског ансамбла...
У име Куће, Ђуровић се захвалио на поклонима који ће, како је нагласио, додатно обогатити музејску збирку и истакао да му је веома драго што се Рики Леви, после толико година, „на овај начин, симболично, вратила у Национални театар“.
Он је додао да ће сви дарови „бити брижљиво чувани у депоу Народног позоришта и излагани зависно од потреба и програма које има наш музеј“.  
Гордана Куић је изразила одушевљење изгледом Музеја Народног позоришта и казала да су њена добра „сада на правом месту“.
- Сматрала сам да је најприродније да ово поклоним Националном театру у којем је Рики провела цео свој радни век и одиграла разне роле – рекла је она.
Сусрету је присуствовала и балерина Народног позоришта Александра Бибић, која у телевизијској серији „Мирис кише на Балкану" тумачи лик Рики Леви.
М.Б.