Вести

КОНЦЕРТ „ПРОФЕСОРКИ ОД СРЦА“, ПОВОДОМ 60 ГОДИНА УМЕТНИЧКОГ И 40 ГОДИНА ПЕДАГОШКОГ РАДА РАДМИЛЕ БАКОЧЕВИЋ, 1. МАРТА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

24 фебруар 2016

Концерт под називом „Професорки од срца“, поводом 60 година уметничког и 40 година педагошког рада Радмиле Бакочевић, биће одржан у уторак 1. марта (20,00) на Великој сцени.
Под диригентском управом Дејана Савића, наступиће њени некадашњи студенти -  Сузана Шуваковић Савић, Наташа Јовић Тривић, Јасмина Трумбеташ Петровић,  Александра Ангелов, Дејан Максимовић, Љубица Вранеш, Никола Микић, Марина Трајковић, Амир Сарачевић, Евгенија Јеремић, Марко Калајановић, Виолета Радаковић и Драгутин Матић.
На програму ће бити арије из опера „Сафо“, „Фауст“, „Русалка“, „Евгеније Оњегин“, „Травијата“, „Кармен“, „Самсон и Далила“, „Андре Шеније“, „Адријана Лекуврер“, „Севиљски берберин“, „Боеми“, „Ернани“ и дует Дон Карлоса и Позе из опере „Дон Карлос“.
Редитељ концерта је Ана Григоровић.
Улазнице по ценама од 300, 400, 600, 800 и 1000 динара могу да се набаве на билетарници Народног позоришта у Београду.
Током веома богате каријере, (43 сезоне певала је у Народном позоришту), Радмила Бакочевић је својим раскошним гласом оплеменила готово све што је било написано за лирско-драмски фах: од Вердија, преко Пучинија, до Белинијеве “Норме”, коју је певала више (преко 500 пута) и од саме Марије Калас.
Такође, она је једна од уметница са највише отпеваних представа у 20. веку поред Фјоренце Косото, Пјера Капучилија и Пласида Доминга.
Равноправно са оперском каријером неговала је и концертно певање. Са изразитим смислом за извођење ораторијумских дела, немачког, француског и руског лида и песама југословенских композитора, наступала је на концертним подијумима у Бечу, Берлину, Дрездену, Паризу, Риму, Москви, Санкт Петербургу, Београду, Загребу, Љубљани...
За разна уметничка остварења добила је више признања, као што су Октобарска награда Града Београда (1960), Седмојулска награда (1970), Награда АВНОЈ-а (1979), Вукова награда (1991), Награда “Targo d’oro” за креацију Норме која је у сезони 1972/73. године проглашена најбољим оперским остварењем у Италији, Награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за животно дело (2011)...
У Музеју Народног позоришта, до половине марта, може да се погледа изложба „Радмила Бакочевић - незаборавна Норма“, аутора Драгана Стевовића. (више о томе можете прочитати ОВДЕ).
М.Б.