Вести

КОСТИМОГРАФКИЊИ ОЛГИ МРЂЕНОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА „МИОМИР ДЕНИЋ”

28 јун 2011

Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић уручио је у уторак 28. јуна Олги Мрђеновић новоустановљену награду Народног позоришта „Миомир Денић“, која се додељује младим костимографима и сценографима до 40. године живота.

На свечаности одржаној на Великој сцени, уочи почетка балетске представе “Бајадера”, Ђуровић је казао да је одлуку о награди једногласно донео жири у саставу Герослав Зарић (сценограф и председник жирија) и чланови Александар Денић, сценограф, и Малиша Ђурашиновић, директор Технике Народног позоришта.
Управник Националног театра је подсетио да је та Кућа пре годину дана установила четири нове награде – за балетску уметност „Радомир Вучић“, за оперску уметност „Оскар Данон“, за драмску уметност „Петар Банићевић“ и за сценографију и костимографију „Миомир Денић“.
Према његовим речима, поменута признања имају за циљ да укажу на оне уметнике који већ у младости показују велику уметничку зрелост, али и да се присетимо неких великих и значајних људи које смо, можда, мало заборавили.
Мрђеновићева је изјавила да је веома срећна што је баш она први лауреат ове изузетне награде и истакла да је та чињеница „у исто време и обавезује за неки будући рад“.
- Живећи позоришни живот, и као његови саучесници у стварању и као његова публика у доживљеној емоцији, нижу нам се искуства која су заснована на свим оним лепотама и страхотама нашег тренутка на путу цивилизације. Тај тренутак има баласт убрзања са којим  се мора  живети, мислити и стварати, има олакшице али и мане технолошког напретка које нас маме да се удаљимо од ликовне поетике на сцени. Млади аутори и млада публика, свако у свом креативном акту, треба да пронађу меру и сачувају позориште. Награда „Миомир Денић” је установљена управо у жељи да се њоме истакне млади аутор, који ће у ликовност позоришне уметности унети нову енергију новог времена, али и сачувати професионално поштовање према очувању позоришне традиције у свим сегментима процеса стварања представе. Костимограф Олга Мрђеновић је у овој сезони била врло успешан аутор костима за две драмске представе, „Државни службеници” и „Мисис Толстој”, и за балетску представу „Бајадера”. То је био и најсложенији костимографски задатак у овогодишњој продукцији Народног позоришта, будући да балетска уметност пред костимографа поставља специфичне захтеве, а резултат не може бити добар без познавања уметничких заната, као и потреба самих извођача. Својим радом на балету “Бајадера” Мрђеновићева је изузетно допринела ликовном нивоу представе, подаривши свој ауторски печат, истовремено поштујући традиционалну поставку кореографије Габријеле Комлеве. Као професионалци, али и као публика, уживали смо у стилизацији традиционалног костима Индије, у богатству колорита и форми, али и као ретко када, у мноштву ликовних интервенција којима су костими дорађени. Додајмо још и то да, додељујући Награду Олги Мрђеновић, показујемо да, као колеге и сарадници, ценимо креативност, високи ниво професионализма, те способност да се организационо веома прецизно одговори на потребе продукције, у оквиру постојећих радионичких капацитета – наведено је у образложењу жирија.
М.Б.