Вести

КОСТЈУКОВУ УРУЧЕНА "ТЕРПСИХОРА", А БАЛЕТУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ

29 април 2014

Наградa "Терпсихора", коју додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије за допринос уметничкој игри, уручена је у уторак 29. априла балетском уметнику Константину Костјукову, док је Специјална похвала припала ансамблу Балета Народног позоришта у Београду.
На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта поводом Светског дана игре признање је овогодишњем лауреату уручила представница аустријског концерна "Штрабаг" Дубравка Мрковић.
- Сигурна сам да ћете бити врло поносни што добијате ову награду и да ће вас она инспирисати у вашем даљем уметничком и педагошком раду - поручила је госпођа Мрковић, у име "Штрабага" који је спонзор награде "Терпсихора".
Према правилнику Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, прошлогодишњи добитник награде "Терпсихора" Јован Веселиновић председавао је жиријем, а за чланове је одабрао Душку Сифниос, Жарка Пребила, Константина Костјукова и Гордана Драговића.
На предлог осталих чланова Костјуков се повукао из жирија, а одлука о добитнику награде донета је и без учешћа Жарка Пребила који је због обавеза био спречен да присуствује раду тог тела.
У образложењу које је Веселиновић прочитао, наведено је да је жири истакао дугогодишњи предани, успешни и трајни допринос Константина Костјукова балетској уметности и оценио да је он најупечатљивији балетски уметник своје генерације.
Награда се састоји од медаљона Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије са натписом "Терпсихора" и новчаног износа.
Костуков, који је и в.д. директора Балета Народног позоришта у Београду, захвалио се жирију и удружењу на овом признању и истакао да их неће изневерити, јер је он сваку своју награду, коју је добио, увек оправдао.
Он је, том приликом, указао и на тежак положај балетских уметника у нашој земљи и апеловао на надлежне представнике Владе Републике Србије да обрате велику пажњу на балетску уметност зато што она нема, како је нагласио, адекватане услове ни за преживљавање.
У образложењу жирија за Специјалну похвалу, наведено је да је ансамбл Балета Народног позоришта у Београду остварио резултате високог професионалног нивоа и допринео промоцији културе наше земље током бројних гостовања у свету.
Похвалу, коју јој је уручио Веселиновић, примила је у име свих својих колега најмлађа чланица ансамбла Дејана Златановски.
Истог дана, у вечерњим сатима, такође, у Музеју Народног позоришта, одржан је програм под називом "Вече балета", ауторке Дрине Пешић. Њени гости су били костимограф и сценограф Миодраг Табачки, балетски уметник и кореограф Александар Илић, глумица Вјера Мујовић и група "Ођила".
М.Б.