Вести

МЛАДЕ НОВИНАРСКЕ НАДЕ ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ 24. ЈАНУАРА ПОСЕТИЛЕ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

24 јануар 2012

Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић приредио је у уторак 24. јануара коктел за младе новинарске наде из унутрашњости Србије, талентоване сараднике и уреднике средњошколских листова.

На пријему одржаном у Музеју Народног позоришта, Ђуровић је казао да је Национални театар “стара знаменита Кућа, која није само храм културе, него и једна од најзначајнијих културних институција нашег народа“.
Он је додао да је Народно позориште и „Кућа која посебно брине о младима и због тога ме, као управника, радује што сте вечерас наши гости“.
У име Националног театра, сваком ученику поклонио је примерак фото-монографије Дине Јонсен „Скривена лепота“ у којој се, на 140 страница, налазе портрети чланова Драме, Опере и Балета Националног театра, ентеријери зграде, дешавања “иза кулиса”...
Обраћајући се ученицима као „цвету будућег српског журнализма“, декан Мегатренд универзитета Миливоје Павловић, оценио је да је нашој земљи потребно „много боље новинарство од овог данашњег“.
„Ово позориште, као храм уметности, негује лепоту, а ми на Факултету за културу и медије настојимо да спојимо истиниту лепоту. Србији је потребан много бољи журнализам, него што га има сада. Веруејм да ћете својом енергијом и радозналошћу коју имате помоћи да српски журнализам у блиској будућности буде у нешто већој мери достојан своје двовековне традиције“, поручио је господин Павловић.
Током боравка у Музеју, са бројним активностима које се одвијају у том простору, као и са богатом историјом Националног театра, драге госте из 25 градова у Србији упознала је музејска сарадница Тијана Михајловић.
У оквиру посете Народном позоришту, будући новинари присуствовали су и извођењу балетске представе “Интервал/ Вива ла Вида”.
Дводневна посета ученика Београду (24. и 25. 01.) одвија се у оквиру “Светосавске акције” коју организују дневне новине “Прес” и Факултет за културу и медије Мегатренд универзитета, уз подршку Министарства просвете и науке.
М.Б.