Вести

МОДНА РЕВИЈА РЕНАТА БАЛЕСТРЕ „МОДА И ОПЕРА" 24. АПРИЛА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

7 април 2015

Модна ревија прослављеног италијанског модног креатора, дизајнера и костимографа Рената Балестре под називом “Мода и опера”, у организацији Модне агенције „Фабрика" и компаније “Телегруп”, биће одржана у петак 24. априла (20,00) на Великој сцени.
На конференцији за новинаре, одржаној 7. априла у фоајеу Друге галерије, најављено је да ће бити приказано око 160 модела као мањи преглед Балестрине каријере, са акцентом на опери.
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић истакао је да му је веома драго што је Балестра поново у Београду и што ће баш у том театру приредити ревију која ће, како је нагласио, “представљати један значајан и велики друштвени догађај код нас”.
- Веома смо срећни и радосни што ћемо поново сарађивати са господином Балестром на једном овако интересантном пројекту који се код нас виђа једном у десет година – рекао је он и подсетио да је та икона модне индустрије и једно од највећих имена из првих генерација модних гуруа, 1998. године у Народном позоришту дизајнирао костиме за легендарну поставку опере "Пепељуга" Ђоакина Росинија.
Ова култна представа, премијерно је изведена 17. октобра 1998. године под диригентском управом Дејана Савића, у режији Јагоша Марковића и са Јадранском Јовановић у насловној улози.
Савић је најавио да ће “Пепељуга”, која се годинама играла на “карту више”, ускоро бити обновљена и уврштена у редован оперски репертоар Велике сцене.
Такође, најавио је и могућност нове сарадње са тим креатором светске репутације који је веома заинтересован да поново ради у Народном позоришту.
Ревија, коју ће отворити првакиња Опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић, биће састављена из неколико делова и обухватаће сегмент посвећен оперској музици, изложбу костима из “Пепељуге”, светску премијеру Балестрине најновије колекције, као и ретроспективу целе његове каријере, од седамдесетих година прошлог века, до данас.
Јовановић је истакла да јој је веома драго што јој се указала прилика да се поново сретне са Балестром и том приликом захвалила се познатом дизајнеру на подршци коју је пружио Србији током бомбардовања 1999. године.
- Тај његов људски, топао гест је нешто што ћу памтити целог живота. Он је велики уметник и осведочени пријатељ наше земље и нашег народа. Срећна сам што је поново са нама – истакла је она и подсетила да је премијера “Пепељуге” представљала “преломни тренутак” у историји Опере Народног позоришта у Београду.
Балестра је најавио да ово неће бити класична модна ревија, већ спектакл урађен у бродвејском маниру.
- Мој поновни долазак у Народно позориште, за мене представља као повратак кући. “Пепељуга” је овде доживела велики успех, уверен сам да ће тако бити и са овом ревијом. Очекујте на њој и нека изненађења – поручио је Балестра.
М.Б.