Вести

МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА УРУЧЕНА НАГРАДА „МУЗИКА КЛАСИКА“ У КАТЕГОРИЈИ "ОРГАНИЗАТОР ГОДИНЕ"

3 фебруар 2016

Музеју Народног позоришта у Београду уручена је Награда „Музика Класика“ за 2015. годину у категорији Организатор године.
На свечаности одржаној 3. фебруара у простору Музеја, признање је из руку главне и одговорне уреднице те ревије за класичну музику Александре Паладин примио директор Музеја Националног театра Драган Стевовић.
Том приликом, додељене су награде и у осталим категоријама - мушки извођач је виолиниста Роберт Лакатош, женски извођач мецосопран Александра Ристић, а млади извођач сопран Евгенија Јеремић.
Композитор године је Владимир Трмчић за композицију "Псалмус", а композитор године за примењену музику Зоран Симјановић за музику у комаду с певањем "Мале тајне" (Опера и театар Мадленианум).
Оркестар године је нови Симфонијски оркестар "Макрис" чији је оснивач, уметнички директор и и диригент Предраг Госта, најбољи издавач у 2015. је Асоцијација гитариста Војводине, а најбољи концерт одржао је Немања Радуловић у Студентском парку 21. јуна прошле године у организацији Центра за музику Коларчеве задужбине.
Књига године је "Исидор Бајић: педагог, издавач, мелограф" Данијеле Кличковић, а албум "Охридска легенда" који су снимили Симфонијски оркестар и Хор РТС са диригентом Бојаном Суђићем.
Музички фестивал године су Београдске музичке свечаности - Бемус, док је у категорији Музички фестивал од регионалног значаја награду освојио Међународни фестивал класичне музике "Врњци" (Врањачка Бања).
Ревија "Музика Класика" наградила је и критичара Гордану Крајачић, а за медијску афирмацију уметничке музике Драгану Пантић, музичког уредника РТС-а.
Најбоља музичка институција у 2015. је Факултет уметности у Нишу, док је кореографу Владимиру Логунову припала Награда за изузетан допринос уметничкој музици.
Награда „Музика Класика“ установљена је 2010. године када је изашао први број истоимене ревије.
Подељена у 17. категорија, додељује се на основу вредновања еминентног стручног жирија, који својим активним присуством на концертима у музичким центрима у земљи, предлажу уметнике и институције за које сматрају да су оставили најзначајнији траг у музичком животу наше земље у току једне године.
М.Б.