Вести

НА БАЛКОНУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕН КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ „FREE THE WORD“

15 септембар 2011

На балкону Народног позоришта, у четвртак 15. септембра отворен је књижевни фестивал „Free the word“ (Ослободи реч) који се одржава у оквиру 77. међународног ПЕН конгреса.

Програм је водио глумац Националног театра Михаило Лађевац који је у уводној речи, између осталог, казао да је у питању највећи књижевни фестивал који је до сада организован у Србији и нагласио да писци различитих језика, култура, традиција, поетике и генерација овим путем враћају књижевност, као истински језик света, у јавни простор, у свакодневицу, на главни градски трг.  
Публику окупљену преко пута, на Тргу Републике, поздравио је председник ПЕН-а Џон Ралстон Сол (на слици), а потом је тридесетак гостију - писаца на матерњим језицима читало одломке из својих прозних дела и своје стихове. Међу њима су били Ђерд Конрад, Кристофер Хоуп, Драго Јанчар, Хосам Насар, Ејдријен Кларксон, Ванг Ђиаксин, Давид Албахари, Ана Бландијана, Екбал Барака, Титос Патрикиос, Драган Великић, Алексеј Слаповски, Душко Новаковић, Мохамед Салмави, Братислав Милановић...
Председница Српског ПЕН-а Вида Огњеновић прочитала је песму недавно преминулог песника Петруа Крдуа “Остатак није важан”.
Пре почетка програма, на два видео бима, приказани су видео записи о великим српским књижевницима Милошу Црњанском, Иви Андрићу, Исидори Секулић, Бориславу Пекићу, Милораду Павићу...
У част фестивала, на Великој сцени изведена је Еурипидова трагедија “Баханткиње” у режији Стафана Валдемара Холма.
М.Б.