Вести

НА ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА У ПОЖАРЕВЦУ, НП УЧЕСТВОВАЛО СА ТРИ ПРЕДСТАВЕ И ИЗЛОЖБОМ

3 април 2013

На Глумачким свечаностима "Миливоје Живановић", које су одржане од 2. до 7. априла у Пожаревцу, Народно позориште је учествовало са две представе у званичној конкуренцији и једном у част победника, док се у оквиру пратећег програма представило изложбом "Хенри Шести у Глоб театру" и промоцијом књиге драматурга Жељка Хубача.

Првог дана, у холу Центра за културу отворена је изложба Музеја Народног позоришта "Хенри Шести у Глоб театру" која обухвата видео материјал и фотографије током проба представе у Београду, као и током проба и извођења у том чувеном лондонском позоришту. Избор фотографија, аутора Владимира Марковића, урадиле су Ивана Ненадовић и Јасмина Урошевић.
У оквиру званичне конкуренције, 4. априла на програму је био Шекспиров "Хенри Шести" у режији Никите Миливојевића. Жири публике је за најбољег глумца прогласио Александра Срећковића док је стручни жири награду доделио Предрагу Ејдусу.
Дан касније, пожаревачкој публици се представио ансамбл представе "Константин". Ова историјска драма о животу и делу Константина Великог, по тексту Дејана Стојиљковића и у режији Југа Радивојевића, урађена је у копродукцији са Народним позориштем Ниш. Стручни жири и жири публике за глумца вечери прогласили су Миодрага Кривокапића који је тумачио лик Константина, старијег.
Претпоследњег фестивалског дана, у суботу 6. априла, одржана је промоција књиге драматурга Народног позоришта Жељка Хубача - "Бизарно", о којој су, осим аутора, говорили и в.д. директора Драме Народног позоришта у Београду Спасоје Ж. Миловановић. Kњигу су заједнички објавили КИЗ Алтера и Шабачко позориште.
У част овогодишњег победника 18. Глумачких свечаности "Миливоје Живановић", наш драмски ансамбл одиграо је Молијеровог "Мизантропа" у режији Егона Савина.
М.Б.