Вести

НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ НАЈАВЉЕНА 145. СЕЗОНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

25 септембар 2013

Поводом почетка 145. сезоне, која ће бити отворена 1. октобра премијером представе "Дама с камелијама", у среду 25. септембра, у Музеју Народног позоришта одржана је конференција за новинаре.

Обраћање представницима бројних медија, в.д. управника Дејан Савић почео је информацијом везаном за догађаје око Конкурса за избор новог управника Националног театра, а о којој су у јавности били изношени, како је рекао, најчешће, нетачни подаци.
"Ја вас упућујем да се за све ствари везане за фамозни Конкурс око новог управника Народног позоришта обратите председнику Управног одбора Народног позоришта (НП) Радославу Павловићу. Ту се, нажалост, дешавају ствари које нису на нивоу Народног позоришта. О позоришту се пише на један начин на који се никад до сада није тако писало. То је, нажалост, све последица онога што Радослав Павловић са места председника УО ради и покушава да уради са Народним позориштем. Господин Павловић се понаша као да је НП његов ратни плен. Годину дана упорно покушава да га приватизује, а ми упорно покушавамо да се одбранимо. И, бранимо се годину дана. Према томе најновији догађаји око Конкурса за управника НП управо вам дају и стварају јасну слику о чему се ту, заправо, ради. То је све на ивици безакоња, на ивици потпуне самовољоље, хаоса и бахатости што НП нити треба, нити је то НП као институција културе од прве категорије заслужило", рекао је Савић.
Он је подсетио да је Конкурс за управника НП расписан у законском року, шездесет дана до истека в.д стања од годину дана.
"Тај рок се расписује зато што постоји 15 дана за објаву конкурса, месец дана за одлучивање УО и даје се времена за жалбе и сличне ствари да би се то могло реализовати на одговарајући начин. Конкурс није објављен у некон интернет издању "Службеног гласника" или "Врањанским новинама", већ је објављен у "Вечерњим новостима", партнеру НП. Није трајао осам, већ 15 дана и био је максимално јаван и транспарентан колико је то могуће. На конкурс су се јавила четири кандидата, а данас (25.09.) је рок до када УО треба да одлучи по том Конкурсу који је, понављам, потпуно законски и легално расписан. Већ сутра, УО је у прекршају", указао је Савић.
Он је нагласио да је Министарство културе по питању раписивања Конкурса, дало препоруку која, заправо, не представља никакву законску одредбу.
"Дакле, та препорука није законска одредба, него препорука како да се Конкурси одржавају. Конкурси су јасно формулисани и дефинисани законским одредбама, прописима и статутима појединих Кућа. НП ће да се равна и према томе, али НП мора да оконча процес са овим потпуно легалним и легитимно покренутим Конкурсом. Наглашавам да нити је Радослав Павловић мој кандидат, нити сам ја кандидат Радослава Павловића. Никада био. Ви добро знате да сам ја 30 и више година у култури ове државе, да сам од себе направо институцију без државних пара и без државне, односно партијске помоћи, тако да ја, заиста, немам потребу, нити сам икада био било чији кандидат или човек", казао је Савић.
Он је објаснио да се пријавио на Конкурс јер иза њега као уметника, поред биографије, стоје знање, познавање материје, резултати рада, визија и познавање Куће.
"Сад могу на њега да се јавим и по једном месечно. Ја ово не говорим због себе, него због НП. Све што смо радили до сада, радили смо због НП", прецизирао је Савић и скренуо пажњу да се НП у појединим медијима "означава као некакав полигон за вежбе ресорног министарства, па се означава и као некакав мастодонт".
Он је, такође, указао и на проблем што се у медијима веома често "у исту раван" сврставају НП и Народни музеј.
"Народни музеј не ради више од деценије, а НП има за собом сезону која је једна од најуспешнијих у задњих пет до шест година. Спремамо још успешнију сезону, 145. по реду. Народни музеј, међутим, не ради зато што "браћа", у оно доба, нису успела да се договоре ко ће колико да се угради у реконструкцију, ко ће колико да се "утали", и ко ће да направи комбинацију. Слободно напишите да сам ја то рекао. И сада, ти исти, се јављају са идејом да реформишу и НП", рекао је Савић и указао да му је веома жао што по том питању главну реч води "један наш угледни и драги позоришни човек и редитељ Дејан Мијач."Лично сам га овде позвао - када сам први пут имао мандат, тада и сада је мој помоћник био господин Стаматовић, првак Опере - па смо седели и разговарали. Рекао сам му: "Професоре бирајте текст, термин, сараднике и глумце". Он ми је на то рекао: "Дивно, господине Савићу, али мој хонорар је 25.000 евра". Казао сам му: "Професоре, црвени тепих да вам прострем, на кркаче да вас носимо по Кући, али ми то да платимо - не можемо". Одмах после тога, направио сам ценовник и он је и дан данас важећи", подсетио је Савић.
Пре него што је препустио реч директорима уметничких сектора, Савић је рекао да је у понедељак 23. септембра први пут почела online продаја карата за представе НП и да је у међувремену, у претходна два дана, продато неколико стотина улазница.
Он је посебну захвалност упутио, како је рекао, нашим вредним момцима из ИТ центра НП који су све то направили и уредили.
"Тај софтвер, иначе, кошта од десет хиљада евра па навише. Они су га сами осмислили, конструисали и уредили", казао је Савић.
В.д. директора Драме Спасоје Ж. Миловановић истакао је да се поред наслова чије се премијере очекују у наредних месец дана - "Дама с камелијама", "Бизарно", "Жак" и "Успаванка за Вука Ничијег", припремају и нове представе.
Међу њима су "Српска трилогија" у режији Славенка Салетовића, "Пут за Дамаск" (Никита Миливојевић) и "Мајка храброст" (Ана Томовић) чије се премијере очекују до краја 145. сезоне на Великој сцени.
Када је у питању Сцена "Раша Плаовић", планиране су премијере представа "Наши синови" у режији Тање Мандић Ригонат, "Код вечите славине" (Милан Нешковић) и "Књига друга" (Анђелка Николић).
"Већ из овог списка сарадника и наслова, може јасно да се види да НП у овом тренутку барата са насловима који недостају не само нашој Кући, него и позориштима у Србији", рекао је Миловановић.
Он је најавио да ће једном месечно, до краја сезоне, у сарадњи са Музејом Народног позоришта и дирекцијом Драме, бити одржаване вечери поезије."Радни наслов је - Недеља чистог говорења поезије. Дакле, у питању су тематске вечери у оквиру којих ће глумци НП говорити стихове најпознатијих светских песника различитих епоха. То неће само представљати промоцију наших глумаца, него ће све то имати и један едукативни карактер јер су људи некако заборавили како изгледа чисто и право говорење поезије", нагласио је Миловановић.
В.д. директора Опере Јелена Влаховић најавила је да ће 8. октобра, у оквиру државног програма обележавања прославе јубилеја – 17 векова од доношења Миланског едикта премијерно бити изведена опера "In hoc signo..." у режији Дејана Миладиновића.
Према њеним речима, следећа премијера планирана је за 27. децембар, а реч је о Вагнеровом "Холанђанину луталици" (Der fliegende Holländer), такође у Миладиновићевој режији.
Онa је указала да ће НП том представом дати свој допринос обележавању године Вагнера.
Влаховић је најавила и детаљније обнове представа "Адријана Лекуврер", "Италијанка у Алжиру" и "Салома".
Крајем марта или почетком априла следеће године планирано је и постављање Пучиније "Тоске" којом ће првакиња Опере Јасмина Трумбеташ Петровић обележити 20 година сталног ангажмана у Народном позоришту.
Госпођа Влаховић је најавила и да је Опера НП на себе узела иницијативу да у оквиру обележавања Светског дана музике покрене оснивање Београдског летњег оперског фестивала (БЕЛОФ) на Калемегдану. Фестивал би био отворен концертом на Светски дан музике 21. јуна, а затим би наставио са низом представа које би се одржавале на отвореној сцени специјално направљеном за ту сврху.
Јелена Влаховић је рекла да је планирано да од јануара 2014. године почне реализација пројекта "Карменијана" у оквиру кога би, сваког месеца, друга оперска уметница певала насловну улогу у чувеној Бизеовој опери "Кармен".
Она је истакла да у овај пројекат, осим уметница из НП, жели да укључи и друге наше оперске звезде које живе и раде у иностранству.
Уместо Константина Костјукова, који је са балетским ансамблом отпутовао на "Балет Фест Сарајево", новинарима се обратио његов помоћник Милош Дујаковић који је најавио да ће 12. новембра у балету "Бајадера", заједно са Аном Павловић и бројним солистима, наступити светска звезда - првак балета из Њујорка Ђузепе Пиконе.
Дујаковић је казао да је за јануар следеће године планирана премијера великог класичног балета "Крцко Орашчић", на музику Чајковског и у кореографији Константина Костјукова.
Према његовим речима, планирано је да током пролећа следеће године балетски ансамбл гостује са представама "Краљица Марго" и "Александар" у Бразилу и Аргентини.
После тога, додао је Дујаковић, током маја 2014. године, очекује се и премијера балетске поставке чувеног дела Оскара Вајлда "Слика Доријана Греја" у кореографији Владимира Логунова.
М.Б.