Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА "ШЕКСПИР: СОНЕТИ"

27 фебруар 2014

Представа "Шекспир: Сонети", у режији Александра Николића, премијерно је изведена 27. фебруара на Сцени "Раша Плаовић", поводом 450 година од Шекспировог рођења.

Публика у препуној сали наградила је уметничку и сарадничку екипу представе снажним аплаузом.
У подели су били Светлана Цицовић-Бојчевић (Амор), Павле Јеринић (Црни витез), Андријана Оливерић (Црна дама), Дубравка Ковјанић (Лепи младић), Милан Пајић (Краљица), Јелена Матијашевић (Паж), Милош Јелисавац (Бели витез), Ана Стојановић (Бела дама), Стеван Пиале (Пастир), Јелена Велковски (Пастирица), Тамара Пјевић (Девојка) и Вања Мијаиловић (Младић).
Сваки сонет је, заправо, кратак монолог који у себи поседује оштар унутрашњи сукоб, и то на теме које су данас веома интригантне, као што је питање родног и полног идентитета, сексуалности и сексуалних слобода, преиспитивање институције брака...
Постављање овог наслова без конкретне сценске радње, уједно је представљало праизвођење Шекспирових сонета у Београду, који код нас никад нису били урађени на професионалној сцени, посебно не као циклус од 35 сонета.
Превод и одабир сонета урадила је Јелисавета Милојевић.
Николић је и драматург представе, а сарадничку екипу чинили су и Софија Бокан (асистент редитеља), Марија Марковић (избор костима), Мираш Вуксановић (сценограф) и Вера Миланковић (композитор).
Представа је урађена у извршној продукцији Народног позоришта у Београду.
М.Б.