Вести

НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” ПУШТЕНА У РАД ОПРЕМА ЗА АУДИОДЕСКРИПЦИЈУ

18 март 2012

Народно позориште у Београду, после Велике сцене, пустило је 18. марта у рад опрему за аудиодескрипцију и у сали Сцене “Раша Плаовић”, на драмској представи “Неспоразум” Албера Камија у режији Вељка Мићуновића.

Ова опрема омогућава слепим и слабовидим особама да уз помоћ симултаног превода прате позоришну представу уз бежичне слушалице.
Уређај, чији сигнал емитовања не омета остале уређаје, функционише на инфрацрвеном двоканалном принципу. Аудио сигнал каналом један долази у давач из собе видеомонтаже од особе која концизно објашњава дешавања на бини, док другим каналом пролази звук са бине који већ постоји у аудио режији.
На тај начин слепа и слабовида лица имају комплетну звучну информацију о томе шта се дешава на сцени.
Једнa од корисница уређаја, госпођа Весна Радуловић у изјави за сајт Народног позоришта,  похвалила је овај гест управе Куће истакавши да ће он допринети да слепе и слабовиде особе равноправно учествују у друштвеном животу.
Она је оценила да се систем показао “као веома добар, са јасним и чистим звуком”.
Господин Драгиша Дробњак је казао да је уживао у овој изузетној представи и нагласио да је „цео систем функционисао беспрекорно“.
- Звук је био сјајан, а могао сам и да га прилагођавам својим потребама. Веома је важно, у техничком смислу, да смо могли упоредо да слушамо шта глумци говоре на сцени и човека који нам објашњава радњу. На тај начин, доживљај представе је био много целовитији него раније, када сам их пратио без објашњења - рекао је он.
И остали корисници били су веома одушевљени радом ових уређаја, али и захвални Народном позоришту што је на овај начин „пружило руку“ хендикепираним особама.
Уређаје за аудиодескрипцију током једне представе истовремено може да користи десет особа.
Народно позориште у Београду, као прво у региону, пустило је 24. јуна прошле године у рад опрему за аудиодескрипцију у сали Велике сцене на драмској представи “Покондирена тиква” Јована Стерије Поповића у режији Јагоша Марковића.
Иначе, овај веома значајан подухват Национални театар је урадио у сарадњи са невладином организацијом „Алтеа“ и уз свесрдну подршку Теленор фондације.
М.Б.