Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЕМИРА КУСТУРИЦЕ "СТО ЈАДА"

6 јун 2013

Промоција књиге Емира Кустурице "Сто јада", коју је објавила Компанија "Новости", одржана је у четвртак 6. јуна на Великој сцени.

После великог успеха аутобиографске књиге "Смрт је непровјерена гласина", прослављени филмски редитељ се као писац у новом делу опробао у шест приповести. За мото књиге изабрао је Андрићеву мисао: "Тако одувек човек у чуду и несналажењу стоји пред човеком у себи и пред људима око себе".
У шест аутентичних, провокативних и духовитих прича, особеним стилом, црнохуморним дијалозима, истинитим доживљајима, непредвидивим обртима, аутор читаоцима нуди топлу, људску слику последњих деценија прошлог века.
На промоцији другог издања књиге, осим Кустурице говорили су академици Матија Бећковић и Душан Ковачевић, књижевник Рајко Петров Ного, књижевни критичар Александар Јерков и в.д. генералног директора и главног уредника Компаније "Новости" Ратко Дмитровић.
Одломке из књиге читала је глумица Народног позоришта у Београду Слобода Мићаловић.
Уз бројне духовите кометаре, Бећковић је, између осталог, констатовао да би нас наслов "Сто јада" могао навести на закључак како се Емир Кустурица у оквиру својих епских пројеката подухватио да попише све наше јаде и чемере и да се испоставило да их има свега стотину.
- Али, ту није реч о сто јада и чемера него о сто оздрављена и духовних погодака и победа. Сто је знак за бесконачно, пошто по народном веровању већег броја од сто и нема. Да се усудио да попише све јаде макар се ограничио само на домаће то би био мегаломански пројекат и ту књигу не би никад завршио – рекао је Бећковић.
Он је приметио да на Кустуричином путу има "одвезаних керова који не само што реже и лају, већ и кољу".
-Поздравимо човека који уме да размагнетише све метке, укроти керове и од свезаног камена подиже градове – додао је он.
Ковачевић је рекао да је после великог и провереног успеха "романа о смрти као непровјереној гласини" изашла књига у шест прича у којој аутор исписује стварна и измаштана сећања на једно притајено време уочи страшног грађанског рата.
- Све те приче су препуне и смеха и плача, и радости и туге народа који је покушавао да живи живот Божјег чељадета на овим суровим просторима- истакао је Ковачевић.
Он је нагласио да је Кустурица човек посебног дара, чије приче одликују "кратки дијалози и Чеховљев рукопис", а све то подсећа на слике из његових филмова.
Кустурица је казао да је част окупити такве људе да говоре о нечему што је он написао и додао да му литература постаје животни ослонац јер се ослобађа кроз писање.
М.Б.