Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

25 фебруар 2012

Поводом обележавања „Дана адвокатуре Србије“ и 150 година од доношења првог Закона о правозаступницима, у суботу 25. фебруара на Великој сцени одржана је Свечана академија Адвокатске коморе Србије.

Програм је почео извођењем химне Републике Србије „Боже правде“, а потом се присутнима обратио председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић који је рекао да је српска адвокатура од првог дана, без обзира на то ко је био на власти, „остала независна, саморегулирајућа професија.“.
- Ово је, заиста, редак јубилеј. Мало је адвокатура у свету које се својом независношћу и традицијом могу похвалити овако дугим временским периодом свога трајања – рекао је, између осталог, господин Ђорђевић.
Министарка правде Снежана Маловић је подсетила да је примарни задатак адвокатуре, као независне професије, пружање правне помоћи грађанима и правним лицима пред судовима и другим државним органима у циљу заштите њихових права.
Према њеним речима, ова уважена професија је веома значајна за заштиту људских права и слобода.
Она је истакла да је велики број адвоката оставио неизбрисив траг у правној и политичкој историји Србије и нагласила да је „адвокатура била један од носилаца развоја, како правног система, тако и целокупног друштвеног развоја“.
У кратким поздравним говорима, Адвокатској комори Србије јубилеј су честитали председници адвокатских удружења из свих држава бивше Југославије, као и из Чешке, Немачке, Словачке, Мађарске, Грчке...
Током свечаности, која је трајала око два и по сата, бројним заслужним појединцима из земље и региона уручене су Плакете и Повеље Адвокатске коморе Србије.
У уметничком делу програма учествовали су драмски уметници Небојша Кундачина, Александар Срећковић, АКУД „Лола“ и Павле Аксентијевић са групом „Запис“.  
Водитељ програма била је глумица Ивана Шћепановић.
У оквиру обележавања овог јубилеја, балетски ансамбл извео је у вечерњем термину култну представу “Ко то тамо пева”.
Свечаност је реализована у оквиру Споразума о сарадњи који су 25. јануара ове године потписали управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић и председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић.
Детаљније о томе можете прочитати ОВДЕ
М.Б.