Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН БАЛЕТ "КРЦКО ОРАШЧИЋ"

18 март 2014

Балет "Крцко Орашчић", на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Константина Костјукова, премијерно је изведен на Великој сцени у уторак 18. марта.
Основу балета чини бајковита божићна авантура, заснована на причи Е.Т.А. Хофмана „Крцко Орашчић и Краљ мишева“, написаној 1816. године.
Славни француски књижевник и драмски писац Александар Дима, у међувремену је  адаптирао ту Хофманову причу о девојчици и њеној божићној авантури која уз фантастичну музику Чајковског осваја публику на свим континентима.
Тако је било и на београдској премијери - после два сата веома упечатљиве и надахнуте игре, гледаоци у препуној сали наградили су дуготрајним и бурним аплаузима уметничку екипу коју је у насловној улози предводио Јовица Бегојев.
Улога Маше била је поверена Бојани Жегарац, док је Господина Дроселмајера играо Дејан Коларов.
У представи, под диригентском управом Ђорђа Павловића, учествовао је и целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду, као и чланови Дечијег хора РТС-а у улогама Анђела.
Сценографију и костиме за овај балетски спектакл, који је Костјуков урадио у три поделе, креирала је Ангелина Атлагић.
Враћањем „Крцка Орашчића“ на репертоар, Национални театар се поново уврстио у ред великих светских балетских кућа чији се репертоар не може замислити без тог бисера класичне балетске литературе, праизведеног у Маријинском театру у Санкт Петербургу 18. децембра 1892. године.
Одломци из овог балета први пут су одиграни у Народном позоришту 22. јануара 1923. године. На истој сцени, целовечерња представа "Крцко Орашчић" под називом "Рскало" (Шчелкунчик) први пут је изведена 24. априла 1937. године, у кореографији Маргарите Фроман.
Наредне две премијере, у кореографији и режији Жарка Пребила, одржане су 19. јануара 1977. године и 11. јуна 1983. године.
М.Б.

Више фотографија са премијере можете погледати ОВДЕ