Вести

НАГРАДА "ЖАНКА СТОКИЋ" УРУЧЕНА ГЛУМИЦИ ЈАСНИ ЂУРИЧИЋ

15 мај 2016

Награда "Жанка Стокић", коју 14. пут додељују Народно позориште у Београду, Компанија "Новости" и Град Пожаревац, уручена је у недељу 15. маја глумици из Новог Сада Јасни Ђуричић.
Ово угледно признање намењено "глумачкој личности која је обележила својом личношћу позоришни, филмски и телевизијски живот Србије стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза", уручено јој је на свечаности, одржаној на Великој сцени.
Глумица која је оставрила велики број позоришних, телевизијских и филмских улога, захвалила се жирију, публици, присутнима и Мири Ступици на свему што је учинила за Жанку Стокић, а чиме је, како је рекла, учинила за све нас.
"Постоје неке приче које треба понављати, а то су оне најстаршније приче, да се не забораве и никада не понове. Морам да кажем да сам једна од ретких срећница која је добила два највећа и најзначајнија глумачка признања у Србији - пре шест месеци 'Добричин прстен', данас 'Жанку'", изјавила је Ђуричић проживљавајући поново интимни осећај безбрижности и сигурности из детињства који јој сада пружају поменута признања.
О овогодишњој добитници одлучивао је жири у саставу: в.д. управника Народног позоришта Дејан Савић, главни уредник и генерални директор Компаније "Новости" Ратко Дмитровић, прошлогодишња добитница Анита Манчић и управник СНП Александра Милосављевић
Награду јој је уручила Манчићева која је похвалила таленат Ђуричићеве, њену посебност међу уметницима и непоновљивост.
Савић је истакао да је ове године било прилично тешко изабрати правог лауреата и напоменуо да Народно позориште уз признање више неће додељивати новчану награду лауреату.
"Народно позориште је било под контролом државне ревизорске институције и донето је решење да не смемо више да додељујемо новчане награде јер је то ненаменско трошење пара, али ће тај део 'Вечерње новости' преузети на себе", навео је Савић.
У образложењу жирија, које је прочитао Милосављевић наведено је, између осталог, да је Јасна Ђуричић способна да комику пласира без глумачких претеривања и подилажења публици, да према трагици дарује истинску узвишеност која не прелази у патос, те да је моћна у карактерним ролама и да уме да одреди меру и границе између крајности и нијанси, обезбеђујући својој сценској акцији истинитост.
Награда је установљена 2003. године на предлог Мире Ступице, која је и доживотни председник жирија.
Награда се састоји од плакете коју дарује Национални театар (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића), статуете Жанке Стокић (дар Града Пожаревца, рад академског уметника Драгише Милошевића) и новчаног износа који поклањају "Новости".
Досадашње добитнице овог признања су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац и Анита Манчић.
Као и њене претходнице, Јасна Ђуричић је пре свечаности, у преподневним сатима, посетитила гроб Жанке Стокић и поклонила се њеним сенима.
М.Б.