Вести

НАГРАДЕ “ФОНДАЦИЈЕ МИЛОРАД МИШКОВИЋ” ДОДЕЉЕНЕ ДВОЈИЦИ СОЛИСТА БАЛЕТА

27 март 2012

Новоустановљена Награда „Фондације Милорад Мишковић“ уручена је солистима Балета Јовици Бегојеву и Јовану Веселиновићу у уторак 27. марта на Великој сцени Народног позоришта после представе „Дон Кихот“.

Фондација Милорада Мишковића, која има задатак да доприноси и помаже развоју уметничке игре и балета у Србији, први пут ове године доделила је награду истакнутим балетским уметницима Народног позоришта у Београду.
Фондација је, пратећи рад и уметнички развој младих играча, једногласно донела одлуку да се ове године награде млади играчи Веселиновић и Бегојев, као суверени носиоци „принчевског” репертоара у Београду.
Тумачећи пре свега велики класични репертоар у балетима: „Лабудово језеро“, „Жизела“, „Бајадера“, „Дон Кихот“ и „Успавана лепотица“, подједнако са  савременим репертоаром домаћих и страних кореографа, двојица првака у правом тренутку њихове каријере добијају ово признање које треба да охрабри и определи њихов даљи уметнички развој и афирмацију.
Према жељи господина Милорада Мишковића, који је своју каријеру и светску славу стекао наступајући и стварајући широм света, ове године награђују се двојица, пре свега, класичних балетских играча из Београда.
Уручујући Награду, извршни директор “Фондације Милорад Мишковић” Марија Јанковић изразила је наду да ће ово признање лауреатима “дати подстрех и снагу да наставе даље”.
- Награда вам служи на част, али вас и обавезује да будете достојни ње, да часно припадате и физички и духовно нашој уметности и да никада не будете задовољни својим техничким извођењем рола, већ да се попнете на виши ниво духовног и креативног – рекла је госпођа Јанковић.
Награде се састоје од кристалних статуета и новчаног износа од по 3.500 евра.
Мишковић је рођен у Ваљеву 1928. године. Школовао се у Београду где је и започео своју балетску каријеру као солиста Балета Народног позоришта. Убрзо одлази у Париз на усавршавање код познатих педагога О. Преображенске и Б. Књазева. Ту почиње и његова брилијантна каријера кроз ангажмане у Балету Champs Elysees, Интернационалном Балету у Лондону, Руском Балету Колонела де Базила, трупи Маркиза де Куеваса, Париском балету Ролана Петија и Француском балету Жанин Шара. Сарађивао је са највећим уметницима свога доба: Сержом Лифаром, Антоном Долином, Морисом Бежаром, Жаном Коктоом… Био је партнер великих балерина тога времена, Алисије Маркове, Ивет Шовире, Жанин Шара, Колет Маршан, Људмиле Черине, Карле Фрачи…
М.Б.
Биографију Јовице Бегојева можете погледати ОВДЕ
Биографију Јована Веселиновића можете погледати ОВДЕ