Вести

НАЈАВЉЕНА ПРЕМИЈЕРА „ЗЛИХ ДУХА“ ЗА 22. НОВЕМБАР НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

16 новембар 2011

Представа „Зли дуси“, по роману Фјодора Михајловича Достојевског, у драматизацији и режији Тање Мандић Ригонат, биће премијерно изведена 22. новембра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“, најављено је на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта.

Бројну уметничку и сарадничку екипу представила је шеф службе маркетинга Љиљана Лазић Михајловић, а потом се новинарима обратио управник Божидар Ђуровић који је подсетио на „старо правило“ да у позоришту нема рецептуре за успех.  
- Међутим, ако се одлучимо за једног великог писца, одличну драматизацију редитељке Тање Мандић Ригонат, сјајни сараднички тим и пробрану глумачку екипу, засигурно можемо очекивати и адекватан успех. Уверен сам да ће ова представа достојно отворити реконструисану Сцену „Раша Плаовић“ и волео бих да буде на репертоару до њене нове реконструкције – казао је Ђуровић.  
В. д. директора Драме Молина Удовички Фотез назвала је комплетну екипу представе  „херојима позоришног рада“.
- Прва проба је била почетком априла, а стицајем разних околности, излазимо тек сада. Они су се ухватили нечега што се назива озбиљна литература, бавили су се једним тешким текстом који говори о врло битним филозофским и метафизичким стварима. Знам да је те ствари, у толиком временском периоду, било веома тешко држати на топлом, у једној креативној тензији, и због тога се искрено дивим свим тим људима – истакла је она и указала да у представи има много лепих, правих улога „које су просто концентрација, односно есенција онога што су ликови у роману“.
Вишемесечни рад на представи, Тања Мандић Ригонат назвала је „великом авантуром“ зато што је било неопходно пронаћи позоришни језик који ће оживети идеје Фјодора Михајловича Достојевског.
- Хвала Народном позоришту што ми је омогућило да у овој представи, осим глумица из ансамбла, који су заиста изврсни, учествују и глумци који прву пут стају на сцену овог театра и што сам имала могућност да формирам екипу у којој нема никавих компромиса. Захваљујући таквом одабиру уметника, имала сам могућност да осам месеци живим са идејма Достојевског и да се, заиста, у једној посвећеној, истраживачкој, атмосфери бавим проналажењем позоришног језика за оживљавање његовог оригиналног света – рекла је она.  
Мандић Ригонат је подсетила да роман „Зли дуси“ представља ремек дело класичне књижевности.
- То је роман који је у тренутку, када је настао у Русији, био означен као дело које је посвећено савремености на беспућу. Данашње време је, такође, савременост на беспућу и те две савремености, она прошлост и наша данашња данашњица имају много заједничких и додирних тачака – оценила је она и нагласила да су „Зли дуси“, у жанровском смислу, и политички роман.
Према њеним речима, представа поставља бројна питања, а централно је - како променити свет, како га учинити бољим и да ли је могуће свет мењати да он буде бољи ако нисмо у стању да променимо себе и уколико робујемо злим дусима, охолости, егоизму, лажи, превртљивости, славољубству и политичкој недоследности.
- Сви ови ликови су дубоко уроњени у своје судбине до фанатизма, јер код Достојевског нема хладних идеја. Он се по температури јунака својих дела веома разликује од других писаца зато што су сви његови дијалози дијалектички. То је надметање идејама које живе, наравно, и у данашњем времену – објаснила је Мандић Ригонат и навела да је драматизација централизована око лика Николаја Ставрогина.
- Ми ту пратимо једну, готово, крими причу, заправо, исповест његовог живота и његову потрагу за слободом, а потом гледамо какве последице око себе сеје та слобода када прераста у самовољу – додала је она.  
Драматург Славко Милановић је оценио да у овој драматизацији, идеје Достојевског које су изражене кроз његове ликове, делују потпуно савремено.
- Ти ликови су као наши савременици, као живи људи који су присутни сада и овде – рекао је он и напоменуо да је драматизација веома слободна у избору материјала, комбиновању сцена, промени дијалога и да „вуче корене из неоавангардног позоришта“.
Игор Ђорђевић, који тумачи лик Ставрогина, казао је да се комплетна екипа потрудила да направи једну представу „која ће бити разумљива и човеку који није прочитао роман и који, можда, баш и нема идеју о стваралаштву Достојевског“.
Он је открио да у представи „има доста лепих глумачких, истинских, па ако хоћете и неких људских преиспитивања“.  
Гостујући глумац Горан Јевтић, коме је поверена улога Петра Верховенског, истакао је да је реч о комаду у којем ће уживати сви „без обзира да ли су упознати са опусом Достојевског или не, волели или не волели оно што је он писао“.
- Ово ће бити један прави, велики позоришни догађај у којем ће сваки гледалац моћи да приушти себи два и по сата добрих, паметних и дубоких мисли – рекао је он.
У подели су и Борис Комненић (Верховенски Степан),  Ненад Стојменовић (Шатов), Милутин Милошевић (Кирилов) к.г , Слободан Бештић (Тихон), Александар Срећковић (Лебјаткин), Зоран Ћосић (Фећка Робијаш), Бранко Видаковић (Липутин), Душанка Стојановић Глид (Варвара Петровна), Данијела Штајнфелд к.г. (Лиза), Александра Николић (Прасковја), Вјера Мујовић (Хромка), Љума Пенова к.г. (Девојчица), Марија Бергам к.г. (Даша), Вања Милачић к.г. (Мари Шатова), Добрила Стојнић к.г. (Слуга, Дадиља) и Данијела Угреновић (Виргинска).
У сарадничкој екипи налазе се Славко Милановић (драматург), Александар Денић (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф), Анђелија Тодоровић (кореограф), Ања Ђорђевић (композитор)...
М.Б.