Вести

НАЈВЕЋА ЗВЕЗДА СВЕТСКОГ БАЛЕТА СВЕТЛАНА ЗАХАРОВА 8. ДЕЦЕМБРА ГОСТУЈЕ У "ЖИЗЕЛИ"

31 октобар 2012

Највећа балерина данашњице, првакиња Бољшој театра и једина примабалерина – асолута у свету, Светлана Захарова гостоваће 8. децембра у балетској представи Народног позоришта „Жизела“ која ће бити изведена на сцени Велике дворане Центра "Сава".

Славна уметница, која својим раскошним балетским умећем, фацинантном, виртуозном, грациозном, лаком и, како неки тврде, готово бестелесном игром, очарава публику широм света наступиће у насловној роли, а њен партнер, у улози Принца Алберта, биће првак балета Бољшој театра, Руслан Скворцов.  Диригентска палица поверена је једном од водећих диригената Бољшој театра Павелу Клиничеву.
Улаѕнице по цени од 1700, 2200, 2700 и 3200 динара могу да се набаве на благајни Центра "Сава" (телефон:220 60 60).
Захарова је рођена у Луцку, у Украјини, 10. јуна 1979. године.
Плесом почиње да се бави у шестој години, када ју је мајка уписала у локални студио, где се играо фолклор. У десетој години примљена је у Кијевски кореографски институт где започиње да учи класични балет. Иако је током прве године имала прекид, јер је због службовања свог оца који је војно лице породица одлазила из Кијева, полаже прву годину и наставља школовање.На балетском такмичењу у Санкт Петербургу осваја друго место и добија понуду да настави школовање у Вагановој академији, која је и била организатор смотре. Понуду прихвата, и већ као ученица добија солистичку улогу у Маринском театру.
Каријеру започиње још као ученица, солстичком деоницом Краљице Дријада у балету “Дон Кихот”. У наредном периоду осваја готово комплетан први фах улога класичног балета. Матична кућа је уврштава у поделе и на гостовањима, у многим крајевима света.
У мају 2003. године, на позив Владимира Васиљева, прелази у Бољшој театар. Публици се у својој новој компанији прво представила управо улогом Жизеле.
У сезони 2008/2009. Миланска скала, где наступа као стална гошћа, доделила јој је звање примабалерине асолуте. Тренутно је једина активна балерина која носи ово звање, највише у балету.
"Жизела", на музику Адолфа Адама, по либрету Готијеа и Сен-Жоржа, први пут је изведена у Народном позоришту 1926. године. Представа је обнављана више пута, а последњу обнову урадила је Катарина Обрадовић 27. јуна 1991. године (више о представи прочитајте ОВДЕ)
М.Б.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 6. ДЕЦЕМБРА У МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕ И ИНФОРМАЦИЈА

Највећа балерина данашњице Светлана Захарова, која ће наступити 8. децембра у "Сава центру" у балету ''Жизела'' са балетским ансамблом и оркестром Народног позоришта из Београда, казала је да је веома захвална Министарсву културе Србије и свима који су помогли да се ово гостовање реализује.
На конференцији за новинаре одржаној 6. децембра у Министарству културе, славна руска уметница је истакла да је ово њено четврто гостовање у Београду.
- Радујем се што поново видим драга лица. Осећам и надам се да сваки мој долазак у Србију и Београд оставља траг, чини ми се да има све више поклоника балетске уметности - рекла је она
Захарова је подсетила да су је пре неколико година први пут позвали из СЦ-а.
- Играла сам одломке из традиционалних и модерних балета, у огромној сали. Била је то нека врста експеримента, по мом мишљењу успелог - изјавила је она и додала да је затим гостовала са "Кармен свитом" и са колажним програмом "Захарова и пријатељи".
На питање о утисцима о Београду одговорила је да га до сада практично није видела, јер је време проводила на пробама и представама, али се нада да ће сутра имати више времена да га обиђе.
За Жизелу коју ће приказати у суботу рекла је да се неће много разликовати од досадашњих пет-шест верзија у којима је играла ту ролу.
- То су биле сличне поставке, осим у детаљима. Вечерас ћемо мој колега Руслан Скворцов и ја имати пробу са ансамблом Народног позоришта и ускладити шта треба. Ми смо спремни да се прилагодимо - рекла је она.
Иначе, Жизела је била њена прва велика улога, у Маријинском театру, када је имала само 17 година.
- Тада ми се чинило да је нормално да је играм тако млада, али са временом сам стекла искуство - и животно и играчко. Чини ми се да више разумем и да је све боље и занимљивије играм - изјавила је Захарова.
На питање колико је та улога захтевна одговорила је да не воли да прича о тешкоћама нити да се жали на болове.
- Наравно да су свака проба и сваки излазак на сцену тешки, али публика не треба да зна за то, њој све треба да изгледа лако. Знам да људи воле да завире иза кулиса, али ја се трудим да то сакријем - нагласила је она.
Из Београда Захарова се враћа у Москву, на "Лабудово језеро" у Бољшом театру, а крајем месеца гостоваће у Гранд опери у Паризу у балету "Дон Кихот".
Млади првак Бољшог театра и велика звезда руског балета Скворцов изјавио је да јако воли да игра са Захаровом, јер је она велики професионалац и велики уметник.
- На пробама сарађујемо, а на сцени проживљавамо улоге. Као уметници покрета не волимо много да говоримо. Ми играмо. Дођите и гледајте нас - поручио је Скворцов.
Министар културе Братислав Петковић истакао је да је за нас част и задовољство долазак једне од најзначајнијих уметница нашег времена.
- Претходна три гостовања Захарове наишла су на заиста топао пријем. Сигурни смо да ће и овога пута бити тако - рекао је он и подсетио да је Министарство културе финансијски подржало и досадашње наступе руских уметника како би ти врхунски домети били доступни нашим гледаоцима.
Петковић је поменуо традиционалну наклоњеност српске публике руском балету, јер су руски играчи и донели ту уметност код нас после Октобарске револуције и Првог светског рата.
Представник СЦ-а Милан Лазовић изразио је задовољство врло добром сарадњом са Министарством културе и Народним позориштем.
- Очекујемо да овај програм буде 'уметнички догађај сезоне', како смо га и назвали у најави. СЦ обележава 35 година рада, а интересантно је да је и отворен балетом 'Жизела' - рекао је он.
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић обавестио је новинаре да је у току дана почело уклањање крша са велике сцене тог театра, после пожара, и да ће у току идиуће недеље највероватније почети представе, бар у предњем делу сцене.
- Међутим, овај догађај - наступ нашег балетског ансамбла и руских уметника јесте оно што ће обележити сезону, без обира на потешкоће - истакао је он.
- Поносни смо на ову кореографију 'Жизеле', која је на нашем репертоару већ 65 година - рекао је Савић, додајући да Народно позориште има и протокол о сарадњи са Бољшој театром.