Вести

Народно позориште Републике Српске из Бањалуке 25. јуна гостује на Великој сцени са представом „Дервиш и смрт“

13 јун 2021

Народно позориште Републике Српске из Бањалуке гостоваће 25. јуна (20,00) на Великој сцени са представом „Дервиш и смрт“, по истоименом роману Меше Селимовића, у режији и драматизацији Дејана Пројковског.

„Када би једног дана дошао крај ове наше цивилизације и када би требало да покажемо шта је био смисао нашег постојања, сигурно роман „Дервиш и смрт” и аутор Меша Селимовић показују смисао постојања наше цивилизације, уз Достојевског, Шекспира, Баха, Моцарта, Микеланђела... Драматизација коју сам радио у Народном позоришту Републике Српске је, од свих других драматизација које сам читао, најближа роману и најбоље може да се види та драматуршка линија Меше Селимовића. Захтевно је извући све што се може у тих два и по сата на сцени. Тачније, имамо задатак да пренесемо роман на сцену и да створимо своју сценску естетику. Све друго је бесмислено. „Дервиш и смрт” је једно од уметничких дела којима ова цивилизација треба да се поноси. Сваки роман је као велико море у које сви треба да заронимо“, каже Пројковски.

У подели су Златан Видовић (Ахмед Нурудин), Раде Костић (Мула Јусуф), Жељко Еркић (Хасан), Душко Мазалица (Кадија), Ања Илић (Кадиница), Љубиша Савановић (Муфтија), Данило Керкез (Муселим), Ђорђе Марковић (Хафиз Мухамед), Бојан Колопић (Бјегунац),  Драгослав Медојевић (Синанудин)...

Сценографија је урадио Валентин Светозарев, костимограф је Ивана Ристић, кореограф Олга Панго, а композитор Горан Трајкоски.

Представа је премијерно изведена 30. октобра прошле године. 

Улазнице могу да се купе на благајни Народног позоришта и online https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice

Програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.