Вести

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ „ВАЉЕВСКА БОЛНИЦА“ 1. ФЕБРУАРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

25 јануар 2016

Драма "Ваљевска болница", у режији Славенка Салетовића, коју је Крушевачко позориште урадило у копродукцији са Центром за културу Лозница и Факултетом уметности из Косовске Митровице, биће изведена у понедељак 1. фебруара (19,30) на Великој сцени.
Главна улога поверена је Марку Живићу, који гостује у представи, а наступају и првак драме Народног позоришта из Ниша Дејан Цицмиловић, првак Крушевачког позориште Милија Вуковић и други чланови Крушевачког позоришта.
"Ваљевска болница" је рађена према трећем тому романа Добрице Ћосића „Време смрти“, а за драматизацију је био задужен Бранислав Недић.
Овом представом, премијерно изведеној 15. октобра прошле године, обележен је веома важан јубилеј из историје наше земље - стогодишњица Првог светског рата.
Ћосић у овом делу на генијалан начин пише поетску историју српског народа. У средишту романа су суштинска питања народног опстанка: живот и смрт. Овој епохи Ћосић даје два лица. У првом плану су порази и победе српске војске и несреће које сваки рат носи. У позадини збивања су раскиди пријатељстава, ратни лиферанти, издајници, епидемија пегавца...
М.Б.