Вести

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ОДРЖАНА БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ „АРЧИБАЛД РАЈС“

7 мај 2015

Београдска премијера драме „Арчибалд Рајс“, по тексту и у режији Љубивоја Тадића, са измењеном глумачком поделом, у копродукцији Центра за стратешке пројекте из Београда и Народног позоришта, одржана је у четвртак 7. маја на Сцени „Раша Плаовић“.
Представа је први пут изведена прошле године, 15. фебруара, такође на Сцени „Раша Плаовић“, у оквиру пројекта "Европљанин који нас је највише волео", а поводом обележавања стогодишњице Великог рата и Дана државности Републике Србије.
Сада, нешто више од годину дана касније, у измењеној подели и са одређеним променама у тексту, постала је саставни део репертоара те сцене, а прва реприза планирана је за 14. мај.
Представа је  посвећена онима који се нису вратили из Великог Рата, њиховом херојству и неуништивом духу.
Такође, она истовремено представља и родољубиву опомену данашњим и будућим генерацијама, као објашњење и доказ српских победа и пораза у 20. веку, у националном, моралном и духовном смислу, веку трагедија који и данас у 21. веку прете да Србе пониште као нацију.
Тадић је тумачио насловну улогу, a у подели су били и Уна Ђелошевић (Марија Поповић), Александра Ћосић (Ајна Симић), Милан Вучковић (Душан И. Грчић), Милан Цаци Михаиловић (Душан П. Трифуновић) и Уна Миљуш (Ђак клавира).
Сценографију је креирао Борис Максмовић, костиме Катарина Грчић, дизајн светла је урадио Миодраг Миливојевић, док је за техничко вођство био задужен Милан Марковић.
М.Б.