Вести

НОВИ ЦИКЛУС "У СУСРЕТ ПРЕМИЈЕРИ", 14. ДЕЦЕМБРА (11,00) НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

11 децембар 2013

У циљу што бољег упознавања јавности са оперским делом које се припрема за постављање на редован репертоар, дирекција Опере Народног позоришта у Београду одлучила је да од 14. децембра покрене циклус под називом "У сусрет премијери".

Програм, који ће почети у 11 часова на Сцени "Раша Плаовић", биће посвећен опери Рихарда Вагнера "Летећи Холанђанин" чија је премијера, у режији Дејана Миладиновића, заказана за 23. децембар (19,00) на Великој сцени.
Јавно представљање овог ремек дела славног немачког композитора није намењено само представницима медија, него и свим заинтересованим љубитељима позоришта и оперске уметности, а улаз је слободан.
Том приликом, о овој опери, као и својим искуствима током рада на припреми представе говориће редитељ, диригент, солисти, костимограф...
Такође, обратиће се и музиколог и музички критичар Гордана Крајачић, која ће 27. децембра у Музеју Народног позоришта одржати предавање на тему "Вагнеров Летећи Холанђанин"
На сцени ће бити изложене скице костима и сценографије из ове роматичне опере у три чина, а планирано је и извођење неколико нумера.
На крају програма, присутни ће свим учесницима моћи да поставе питања у вези са "Летећим Холанђанином" који је у Народном позоришту у Београду, у периоду од 1923 до 1963. године премијерно изведен пет пута.
Према речима в.д. директора Опере Јелене Влаховић, предвиђено је да сваки циклус "У сусрет премијери" буде приређен десетак дана уочи нове оперске премијере.
Она је најавила да је следећи сусрет планиран око 20. марта 2014. године поводом премијере Пучинијеве "Тоске" која би требало да се одржи крајем тог месеца.
М.Б.

Више о представи можете погледати ОВДЕ