Вести

ОДРЖАН ДОНАТОРСКИ КОНЦЕРТ ЗА ШКОЛУ ЗА МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ ИЗ ЋУПРИЈЕ

16 новембар 2011

Донаторски концерт за Школу за музичке таленте из Ћуприје одржан је у среду 16. новембра на Великој сцени.

Поред ученика Школе за музичке таленте, публици су се, као специјални гости, представили и чланови ансамбла Опере Народног позоришта у Београду – солисти Данило Стошић и Марија Митић и диригент Стефан Зекић.
На рограму су била дела Брамса, Паганинија, Моцарта, Доницетија, Вивалдија, Баха, Шостаковича...
Школа за музичке таленте у Ћуприји, формирана на иницијативу Факултета музичке уметности у Београду, постоји 38 година и ради по уникатном Наставном плану и програму.
Током десетогодишњег школовања, музички изузетно надарена деца стичу основно и средње – како музичко, тако и опште образовање.
Иако опсежан и надасве захтеван, наставни план је посебно прилагођен, те омогућава праћење и развијање специфичних индивидуалних склоности и способности музичких талената, а предвиђа искључиво гудачке инструменте: виолину, виолу, виолончело и контрабас.
Врло је висок критеријум у погледу пријема ученика: само најдаровитији могу постати ученици ове престижне образовне установе, а исти критеријуми важе и за саме наставнике.
Наставу у школи изводе професори са посебном препоруком Факултета музичке уметности у Београду.
Неки од њих су и сами универзитетски професори, прослављени педагози или признати уметници.
Деца одрастају у условима домског смештаја и своје комплетно музичко и опште образовање стичу на једном месту, у атмосфери прожетој музиком.
М.Б.