Вести

ОДРЖАН КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ ПОВОДОМ 8. АПРИЛА - СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

8 април 2012

Поводом 8. априла - Светског дана Рома, на Великој сцени Народног позоришта одржан је културно-уметнички програм под називом „Ром, да то сам ја“.

Скуп је отворен химном Републике Србије „Боже правде“, као и химном Ромског народа „Ђелем, ђелем“, а потом се присутнима обратио управник Народног позоришта у Београду који је свим грађанима ромске националности честитао празник.
Он је указао да му је веома драго што се Светски дан Рома у Србији прославља баш на Великој сцени Народног позоришта и подсетио да је ова стара и славна Кућа, која баштини готово век и по наше културе, увек широм отварала врата за све грађане ове земље.
- Ако је тачно да у божијој баштини има свега, ако је истина да под сунцем има места за све нас, онда је истина и то да је ова сцена одувек, сада је, и увек ће бити доступна за сваку аутентичну уметност и сваког уметника који жели да својим делом, својом уметношћу, учини овај наш живот смисленијим и лепшим него што јесте – рекао је Ђуровић.
У кратком говору, присутне је поздравио и председник Савета за унапређење положаја Рома Божидар Ђелић који је, између осталог, истакао да је „готово немогуће замислити културни живот Србије без Рома“.
- Каква је то свадба без ромске музике, какво је то весеље без ромске музике? Како би изгледала кинематографија наше земље да није било утицаја ромске културе – запитао се Ђелић и нагласио да због тога, „сви ми, као грађани ове земље, имамо велики дуг, а самим тим, и велико поштовање за ову велику културу, ромску културу“.
Манифестација је имала афирмативан карактер, а њен централни део чинило је  представљање образовних, успешних младих припадника националних заједница као снаге која је у стању да знатно унапреди интеграцију Рома, Бугара и Албанаца у друштвени, економски, културни и политички живот Србије.
Заслужним припадницима ромског народа, Ђелић је доделио захвалнице и признања за постигнуте радне резултате.
У програму су учествовали хармоникаш Ђулијано Мило, оперска певачица Наташа Тастић, КУД “Бакија Бакић” из Врања, дувачки оркестар “Јовица Ајдаревић”, КУД “Ром Чукарица” и група “Кал”.
На првом светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 1971. године, донета је одлука да се 8. април обележава као Светски дан Рома. Тада је за ромску химну проглашена песма “Ђелем-ђелем”, а установљена је и застава са точком као централним симболом.
М.Б.