Вести

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 144. СЕЗОНЕ

26 јун 2013

Поводом завршетка 144. сезоне, у Музеју Народног позоришта, у среду 26. јуна, одржана је конференција за новинаре на којој су били присутни министар културе Републике Србије Братислав Петковић, в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић, в.д. директора Драме Спасоје Ж. Миловановић, в.д. директора Опере Дејан Миладиновић и в.д. директора Балета Константин Костјуков.

Обраћајући се присутнима, Савић се прво захвалио свим запосленима у Народном позоришту на "једној успешној, озбиљној и самопрегорној сезони", а потом и свим колегама сарадницима, уметничким директорима и господину Братиславу Петковићу - министру културе.
Он је подсетио да је ресорно министарство, поред огромног броја акција које је спровело, пружило значајну подршку Народном позоришту приликом санације пожара који се догодио на Великој сцени у ноћи између 2 и 3. децембра прошле године.
Савић је похвалио досадашњи рад тог министарства и оценио да је оно "повукло низ изразитих, конкретних потеза који су културу, са маргине, вратили на доста важну позицију у друштву".
Сумирајући резултате Народног позоришта у претходних девет месеци, Савић је посебну пажњу скренуо на пожар и последице које су уследиле после тога.
- Месец дана нисмо радили на Сцени "Раша Плаовић", док Велика сцена није била у погону два месеца. Успели смо, у међувремену, да добијемо све неопходне дозволе за рад. То је веома важно да имамо, јер на тај начин можемо да пружимо сигурност и нашој публици и свим запосленима - објаснио је Савић.
Он се захвалио колегама из Југословенског драмског позоришта на помоћи и ентузијазму који су пружили приликом премијерног и неколико репризних извођења "Антигоне" на њиховој Великој сцени "Љуба Тадић", у време док су у Народном позоришту вршене санације после пожара.
- Што се тиче одзива публике, кад се све сабере, добије се збир од неких 110.000. Када нам нормално ради сцена и када немамо проблема као што је то био случај са пожаром, онда је тај одзив ту, у просеку, око 120, 130 хиљада гледалаца, а некад "добацимо" и до 150.000. С обзиром на кризу и друге негативне околности, можемо итекако да будемо задовољни бројем посетилаца. Без три месеца рада, и то у оном кључном периоду као што су децембар и јануар, ми смо имали 110.000 гледалаца. Да није било пожара, ми бисмо сигурно имали најмање 150.000 гледалаца у овој сезони - нагласио је Савић.
Он је напоменуо да је садашња управа, када је преузела руковођење Кућом у октобру прошле године, „затекла позориште са доста умртвљеним репертоаром, као и затомљеним и проблематичним уметничким животом“ који је нарочито био видљив у опери и балету. Kао посебно важну чињеницу, везану за ову сезону, истакао je бројна гостовања које је Народно позориште имало по унутрашњости Србије.
- Наш сан је да се Национални театар, као буџетска установа, а буџет "пуни" сваки грађанин ове државе, појави где год је то могуће и где год постоје најминималнији технички услови - рекао је Савић и нагласио да га веома радује што је Опера Народног позоришта недавно, по први пут, наступила у Краљеву.
Када је у питању Музеј Народног позоришта, Савић је казао да се он "полако етаблира као један важан и значајан састојак културне и сваке друге понуде наше Куће".
Говорећи о међународној сарадњи, он је подсетио да је у претходном периоду потписано неколико уговора, а као посебан догађај издвојио је гостовање диселдорфског "Шаушпилхауса" са Шекспировим "Хамлетом".
- У буџету за наредну сезону, предложићемо једну значајну ствар, а то је регионална сарадња. Ја, некако, више волим да кажем бивша Југославија, него регија. То ми је ближе срцу. Настојаћемо да гостујемо свуда где има нашег народа, где људи разумеју српски језик. После више година, постигнут је начелни споразум са Хрватским народним казалиштем из Загреба, а почећемо сарадњу и са ХНК-а из Сплита. Ми већ имамо успешну сарадњу са Словенским народним гледалишчем из Марибора и ЦНП-ом из Подгорице. Циљ су нам Будимпешта и Темишвар јер и тамо живе људи који представе могу да гледају на српском језику - рекао је Савић.
Он је нагласио да је циљ актуелне управе био да Национални театар што више помогне позориштима ван Београда и у том смислу апострофирао да се то посебно односило на нишко Народно позориште приликом реализације представа "Константин" и "Слепи миш".
- Као један од великих успеха, у којем заслугу свакако има и министарство културе, навео бих и премијеру "Слепог миша" у Нишу. У ово време када се и у свету затварају многа позоришта, ми смо успели да у Ниш, после 50 година, вратимо оперу. То је изузетно значајна ствар са којом је културна мапа Србије постала још богатија - оценио је он.
Савић је напоменуо да ће сарадња са чувеним Бољшој театром, започета недавним концертом у Центру "Сава", бити настављена. Такође, између осталог, подсетио је и да је Народно позориште у претходном периоду одиграло значајну улогу и у обележавању 1700 година од доношења Миланског едикта.
Он је изразио задовољство и чињецом што је у Народном позоришту, недавно, по први пут изведена једна барокна опера - "Дидона и Енеј", у сарадњи са Фестивалом ране музике.
- Наш велики оперски радник Константин Винавер једном приликом ми је рекао да Народно позориште, као и Народни музеј, мора да има за сваког понешто. Ја се апсолутно слажем с тим - додао је Савић.
Он је оценио да је веома важно да позориште буде "живо, активно и ако је то потребно, улази у ризик".
Савић се дотакао и Закона о јавним набавкама и илустровао како би изгледала његова примена у установама културе реченицом: "Ако бих позвао, на пример, Пласида Доминга да гостује, морао бих да му тражим доказ да није осуђиван и да је платио порез".
Петковић је изразио задовољство сарадњом са Народним позориштем и истакао да он и министарство, на чијем се челу налази, пружају пуну подршку актуелној управи. Он је приметио да није лако реализовати веома широк репертоар и обезбедити за сваког по нешто, а то Народно позориште управо ради.
Миловановић је рекао да је драмски ансамбл у претходних девет месеци имао две премијере на Великој сцени, три на малој и једну обнову.
- Народно позориште се све више отвара према позориштима у Србији, не само у виду помоћи, већ и са жељом да нам се што више приближе својим квалитетом. Кренули смо да радимо копродукције са Српском драмом из Косовске Митровице, наставили са Позориштем „Бора Станковић“ из Врања и Народним позориштем у Нишу - казао је он и додао да се ових дана приводи крају рад на две копродукцијске представе "Бизарно" (са Шабачким позориштем), чија се премијера очекује почетком октобра и "Успаванка за Вука Ничијег" (Град театар Будва) која ће премијерно бити изведена 9. јула у Будви.
Миловановић је рекао да га, као новог члана позоришта и директора Драме, посебно радује чињеница што је у овој Кући „наишао на једну неподељену радост стварања код сваког од колега“.
Он је посебно издвојио велики успех представе „Константин“, упркос, како је рекао, бројним нападима и несугласицама које су долазиле од једног дела јавног мњења.
Миловановић је напоменуо да му је веома драго што је комедија „Избирачица“, која је премијерно изведена 14. маја, за веома кратко време успела чак да добије и свој фан клуб чији чланови, углавном млади људи, долазе да је гледају и по неколико пута.
Миладиновић је посебну пажњу скренуо на премијеру "Аиде" која је захтевала да се ангажују "све снаге, и уметничке и техничке".
- Представа је наишла на изузетан пријем и код публике и код критике. "Аида" је једна од представа којом Народно позориште може да се поноси - рекао је он.
Миладиновић је подсетио да су у Народном позоришту у претходном периоду гостовали бројни уметници из иностранства, а одржани су и разни концерти.
- Паралелно са тим, "гурали" смо наш репертоар, јер је, после пожара, било потребно да "освежимо" све те представе са нашег репертоара - указао је Миладиновић и нагласио да је веома задовољан одзивом публике.
Он је казао да је задовољан и радом Оперског студија "Борислав Поповић" и истакао да су неки од полазника успели да нађу своје место на сцени Опере Народног позоришта.
Миладиновић је најавио да су почеле музичке пробе за Оперу "In hok signo" која је посвећена Константину и додао да ће њена премијера на јесен, уједно, означити и завршетак прославе 1700 година од доношења Миланског едикта.
Он је рекао да се у новој сезони очекују обнове "Тоске" и "Травијате", као и рад на новој опери - "Холанђанин луталица" Рихарда Вагнера. Премијера је планирана током децембра, а том представом биће обележена 200. годишњица рођења Вагнера.
Костјуков је рекао да је Балет Народног позоришта, у тренутку када се он вратио на његово чело, имао доста оскудан репертоар.
Према његовим речима, у међувремену, представе "Успавана лепотица", "Бајадера" и "Дон Кихот" су обновљене и враћене на репертоар.
Он је најавио да у новој сезони Балет Народног позоришта планира премијеру "Крцка Орашчића" која би требало да буде одржана током децембра.
Костјуков је истакао да је то врло захтевно дело, посебно за оркестар, и приметио да на домаћој сцени нема много представа за децу.
Он је истакао да су се играчи Народног позоришта у претходној сезони посветили враћању у форму уз помоћ иностраних педагога и то посебно у домену захтевног класичног балета, како би се спремили за велике пројекте у наступајућем периоду.
Костјуков је скренуо пажњу и на проблем бенифицираног радног стажа балетских уметника који по постојећем закону не могу у пензију пре 50. године.
Савић је тим поводом рекао да су оформили групу и предлог како би се тај проблем решио када су у питању националне установе.
М.Б.

                                                               НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ, СЕЗОНА 2012/13.


ПРЕМИЈЕРЕ И ОБНОВЕ

ДРАМА – Велика сцена
• Антигона 30. 12. 2012. (ЈДП), 19. 02. 2013. (матична сцена)
• Избирачица 14. 5. 2013. (копродукција са Позориштем „Бора Станковић“ из Врања)

ДРАМА – Сцена „Раша Плаовић“
• Грађанин племић 3. 10. 2012. (копродукција са Народним позориштем Приштина – Српска драма са седиштем у Косовској Митровици)
• Женски оркестар 3. 11. 2012.
• Огвожђена 16. 3. 2013.
• Тесла или прилагођавање анђела (обнова) 2. 6. 2013.

ОПЕРА – Велика сцена
Аида 10. 4. 2013.

БАЛЕТ – Велика сцена
• Наполи (у оквиру Triple Bill) 28. 9. 2012.
• Петар Пан 10. 11. 2012.
• Јесење цвеће (премијерна обнова – у оквиру Triple Bill) 13. 4. 2013.

БРОЈ ПРЕДСТАВА И ПУБЛИКЕ У СЕЗОНИ 2012/13.

Драма
• На матичним сценама 286 представа пред 55059 гледалаца
• На гостовањима 29 представа пред 9390 гледалаца
• Укупно 415 представа, пред 64449 гледалаца

Опера
• На матичним сценама 42 представe пред 17398 гледалаца
• На гостовањима 6 представа пред 6500 гледалаца
• Укупно 49 представа, пред 23898 гледалаца

Балет
• На матичној сцени 49 представа пред 15949 гледалаца
• На гостовањима 2 представе пред 4600 гледалаца
• Укупно 51 представа, пред 20549 гледалаца

УМЕТНИЧКИ АНСАМБЛИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СУ У ТОКУ СЕЗОНЕ 2012/13. ОДИГРАЛИ УКУПНО 415 ПРЕДСТАВА, ПРЕД 108.896 ГЛЕДАЛАЦА.


УЧЕШЋА НА ФЕСТИВАЛИМА И СМОТРАМА

• Kaњош Мацедоновић – Вуков сабор, Тршић
• Хенри Шести – Позоришни фестивал „Театар у једном дејству“, Младеновац
• Неспоразум – Бијенале црногорског позоришта, Подгорица
• Кир Јања – 20. фестивал „Вршачка позоришна јесен“
• Мали брачни злочини – Repassage fest, Уб
• Хенри Шести – Дани Миливоја Живановића, Пожаревац
• Константин – Дани Миливоја Живановића, Пожаревац
• Мизантроп – Дани Миливоја Живановића, Пожаревац
• Константин – Стеријино позорје, Нови Сад
• Хенри Шести – Град театар Будва
• Успаванка за Вука Ничијег – Град театар Будва (копродукција Народног позоришта и Град-театра, премијера почетком јула)
• Јесење цвеће – Београдски фестивал игре
• Оперски гала концерт – Фестивал уметности „Маглич“ у Краљеву


ОСТАЛА ГОСТОВАЊА ДРАМЕ

• Хенри Шести – Бојчинска шума
• Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња – Лазаревац
• Хенри Шести – Панчево
• Важно је звати се Ернест – Чачак
• Сексуалне неурозе наших родитеља – Студентски град
• Кањош Мацедоновић – Панчево
• Женски оркестар – Студентски град
• Женидба – Студентски град
• Покондирена тиква – Панчево
• Кир Јања – Студентски град
• Ковачи – Студентски град
• Женски оркестар – Лозница
• Играјући жртву – Студентски град
• Сексуалне неурозе наших родитеља – Обреновац
• Лажа и паралажа – Студентски град
• Хенри Шести – Нови Сад
• Хенри Шести – Лозница
• Мали брачни злочини – Пула (Дани српске културе)
• Мали брачни злочини – Париз (Дани српске културе)


ОСТАЛА ГОСТОВАЊА ОПЕРЕ

• Мадам Батерфлај – Ниш
• Дон Пасквале – Ниш
• Риголето – Ниш
• Аида – Виминацијум
• Трубадур – Ниш


ЈУБИЛЕЈИ

• Ковачи, 150 представа, 15. 11. 2012.
• Кир Јања, 20 година од премијере, 29. 12. 2012.
• Лажа и паралажа, 100 представа 15. 1. 2013.
• Јелена Влаховић, 25 година уметничког рада, 10. 4. 2013.
• Мали брачни злочини, 50 представа, 8. 5. 2013.
• Загонетне варијације, 15 година од премијере, 9. 5. 2013.


МУЗЕЈ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Изложбе:

• Иза кулиса (поводом шест година излажења часописа „National Geographic“ на српском језику), отворена 2. 11. 2012.
• Мирослав Чангаловић – певач и глумац, отворена 22. 11. 2012.
• Др Бранислав Војиновић (1892–1951) – позориште као живот, у сарадњи са Историјским музејом Србије и Музејом позоришне уметности Србије (поводом обележавања 120 година од рођења Бранислава Војиновића, некадашњег управника Народног позоришта), отворена 22. 12. 2012.
• Лепота игре – Наташа Бошковић и Смиљана Мандукић (поводом 50 година постојања Удружења балетских уметника Србије), отворена 15. 3. 2013.
• Љиљана Драговић – пола века у театру, у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије, отворена 1. 4. 2013.
• ПЛАКАRТ – изложба позоришног плаката Јована Тарбука, отворена у оквиру манифестације „Ноћ музеја“, 18. 5. 2013.

Програми:
У периоду од 19. септембра 2012. до 17. јуна 2013, одржана су 33 догађаја у оквиру тематских циклуса „Сусрети“, „Промоције“, „Концерти“, „Сећања“, „Јубилеји“, „Трибине“ и „Школски час“ и 11 акција „Отворена врата“.

УКУПАН БРОЈ ПОСЕТИЛАЦА МУЗЕЈА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У СЕЗОНИ 2012/13. ЈЕ БИО ОКО 17.000


МЕЂУНАРОДНИ СПОРАЗУМИ О САРАДЊИ

• Потписан споразум о сарадњи са Düsseldorfer Schauspielhaus-ом  6. 10. 2012.
• Опера Народног позоришта постала члан престижне асоцијације „Опера Европа“, март 2013.
• Потписан споразум о дугорочној сарадњи са МНТ из Скопља 8. 5. 2013.

ПОМОЋ ПОЗОРИШТИМА ВАН БЕОГРАДА

Народно позориште је својим уметничким и продукционим капацитетима значајно помогло Народном позоришту у Нишу у реализацији представа
• Константин (премијера 27. 2. 2013. у Нишу и 4. 3. 2013. у Београду)
• Слепи миш (премијера 22. 5. 2013. у Нишу)
Такође, протекле сезоне Народно позориште је угостило већи број ансамбала из Србије: Регионално позориште из Новог Пазара, Народно позориште Приштина – Српска драма са седиштем у Косовској Митровици, Народно позориште Ниш, Шабачко позориште, Крушевачко позориште, Пулс театар из Лазаревца.

УЧЕШЋЕ У ПРОСЛАВИ 1700 ГОДИНА МИЛАНСКОГ ЕДИКТА

• Константин – премијера у Нишу 27. 2. 2013.
• Аида – гостовање у Виминацијуму, 18. 5. 2013.
• Constantinus Magnus – учествовали солисти Опере и Балета, Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду, у Нишу 3. 6. 2013.
• Трубадур – гостовање у Нишу 28. 6. 2013.

ОСТАЛИ ДОГАЂАЈИ – ИЗБОР

• Жизела, са гошћом из Русије, Светланом Захаровом, у Сава центру 8. 12. 2012.
• Новогодишњи гала концерт, у Сава центру, 13. 1. 2013.
• Омаж Вердију – поводом 200 година од рођења, концерт у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, 13. 2. 2013.
• Хамлет, гостовање Shauspilehaus из Дизелдорфа, 28. 3. 2013.
• Вече оперских арија, у сарадњи са компанијом „Фијат“ 18. 4. 2013.
• Солистички концерт Сање Керкез, 25. 4. 2013.
• Живот Молијера, гостовање МНТ из Скопља, 8. 5. 2013.
• Пролећни гласови, будуће наде Опере Народног позоришта, концерт, 12. 5. 2013.
• Оперско стасавање, концерти полазника Оперског студија „Борислав Поповић“, 24. 5. и 23. 6. 2013.
• Путовање, гостовање Националног балета НДР Алжир у оквиру Дана културе Алжира у Србији, 28. 5. 2013.
• Највеће оперске звезде Бољшој театра, концерт у Сава центру, Оркестром Опере дириговао Дејан Савић, 13. 6. 2013.
• „Први корак – пођимо им у сусрет“, пета смотра испитних представа студената глуме уметничких академија, од 18. до 23. 6. 2013.
• Завршни гала концерт, 30. 6. 2013.