Вести

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА НОВООТКРИВЕНЕ РАДИО ДРАМЕ О ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ

1 јун 2011

У оквиру циклуса „Промоције“, у петак 3. јуна у Музеју Народног позоришта, јавности је представљена новооткривена радио драма о Драгославу Дражи Михаиловићу.

Промоција ове радио драме анонимног аутора, продуциране у Сједињеним Америчким Државама 1942. године, уједно је представљала и њено прво емитовање у Србији. У питању је измишљена прича, у трајању од 15 минута, о томе како су жене помогле одредима Драже Михаиловића да нападну и ослободе Крушевац. Радио драму је у Конгресној библиотеци у Вашингтону пронашао, а потом и откупио, др Драгољуб Покрајац.
На почетку драме чује се глас спикера америчког радио програма који каже да ће се емисија чути на кратким таласима по целој Европи. У наредном сегменту, објашњава се комплексност многих ратних филмова, герилски рат и храброст народа који се бори против окупатора. Такође се наглашава како се мало зна о томе шта се дешава у окупираној Југославији, а потом спикер каже да у наставку програма следи прича о Дражи Михаиловићу и четницима који се јуначки супротстављају нацистичкој Немачкој.
Радио драма почиње разговором двојице немачких војника. Они се налазе на територији коју контролишу Михаиловићеве јединице. Око њих мртва тишина. Први војник каже како су Срби слаби борци, никакви. Осећа се да то говори само зато да би охрабрио себе. Други војник је реалнији. Зна да су Дражини четници опасни и да могу да искрсну иза првог жбуна. Непријатну тишину прекида изненадни напад неке четничке јединице који уноси праву панику међу немачке војнике... Према замисли сценаристе, битка је окончана победом снага Драже Михаиловића уз помоћ чак 5000 жена.
Театролог и угледни позоришни и радио критичар Рашко Јовановић је оценио да ова акциона драма испуњава „све оно што и данас тражимо од савремених радио драма“.
- Избор да се радња смести у крушевачки крај можда је случајан, можда произвољан, а можда и намеран. Из ове данашње визуре, ја то не могу да одгонетнем. Иначе, текст је дијалошки структуиран веома вешто. Тако нешто се увек и очекује од америчког штива с обзиром да су они мајстори за филмски дијалог. То је слична конструкција, с тим што је дијалог на радију мало тежи за обликовање. Снимак је заводљиво прецизан и конкретан и ја заиста желим да честитам људима који су учествовали у реализацији – рекао је господин Јовановић.
О четничком покрету, као и о поменутој радио драми говорили су и др Драгољуб Покрајац,  новинар Драгослав Симић и дописник "Политике" из Вашингтона" Милутин Мишић с којим је, захваљујући колегама из ИТ центра Народног позоришта на челу с Дејаном Тасићем, успоставњена веза путем "скајпа".
Сажетак радио драме “Дража Михаиловић” прочитао је глумац Народног позоришта у Београду Бошко Пулетић.
М.Б.